T24 Dış Haberler
ABD ordusu, Ürdün'deki üssü Kule 22'ye yönelik üç ABD askerinin ölümüne yol açan saldırıya misilleme olarak dün gece Irak ve Suriye'deki İran bağlantılı hedeflere hava saldırısı düzenledi. Saldırıda 85'ten fazla hedefin vurulduğu bildirildi. ABD'den havalanan uzun menzilli B-1 bombardıman uçaklarının kullanıldığı aktarıldı. Önümüzdeki günlerde ABD'nin Ürdün'deki saldırıya misilleme olarak daha fazla askeri operasyon düzenlemesi bekleniyor.
TIKLAYIN | ABD'nin Suriye-Irak-Ürdün üçgeninde vurulan stratejik konuşlanması: Kule 22
ABD ordusundan yapılan açıklamada saldırılarda komuta ve kontrol merkezleri, roket, füze ve insansız hava aracı depolama tesislerinin yanı sıra lojistik ve mühimmat tedarik zinciri tesislerinin de aralarında bulunduğu hedeflerin vurulduğu belirtildi.
ABD güçlerinin, 4'ü Suriye'de ve 3'ü Irak'ta olmak üzere 7 bölgede 85'ten fazla hedefi vurduğu bildirildi. ABD Genelkurmay Başkanı Korgeneral Douglas Sims saldırıların başarılı göründüğünü, bombaların militanların silahlarına isabet etmesiyle büyük ikincil patlamaların tetiklendiğini, ancak herhangi bir militanın öldürülüp öldürülmediğinin net olmadığını söyledi.
Suriye ve Irak'tan açıklamalar
Suriye devlet medyası Cuma günü yaptığı açıklamada çöl bölgelerinde ve Suriye-Irak sınırındaki tesislere yönelik bir "Amerikan saldırısının" çok sayıda ölü ve yaralıya yol açtığını duyurdu.
Irak ordusu saldırıların Irak sınır bölgesinde olduğunu söyledi ve bölgede istikrarsızlığı ateşleyebileceği uyarısında bulundu.
Irak Askeri Sözcüsü Yahya Resul yaptığı açıklamada "Bu hava saldırıları Irak'ın egemenliğinin ihlalini teşkil etmekte, Irak hükümetinin çabalarını baltalamakta ve Irak ile bölgeyi vahim sonuçlara sürükleyebilecek bir tehdit oluşturmaktadır" dedi.
Devamı gelecek
Geçen hafta sonu Ürdün'de ABD üssüne yönelik saldırı, İsrail-Hamas savaşının başlangıcından bu yana ABD askerlerine yönelik ilk ölümcül saldırı olmuştu. Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer, ABD'nin üç askerinin ölümüne ve 40'tan fazla kişinin yaralanmasına neden olan insansız hava aracının İran tarafından yapıldığını değerlendirdiğini söylemişti.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, dün geceki misilleme saldırılarından sonra "Bu, vereceğimiz yanıtın başlangıcıdır" dedi.
Ancak Pentagon, İran'la savaş istemediğini ve Tahran'ın da savaş istediğine inanmadığını söylerken Cumhuriyetçiler, ABD Başkanı Joe Biden'a doğrudan bir saldırı düzenlemesi konusunda baskı yapıyor.
Austin, "Orta Doğu'da ya da başka bir yerde çatışma istemiyoruz ama Başkan ve ben Amerikan güçlerine yönelik saldırılara müsamaha göstermeyeceğiz" dedi.
Orta Doğu'da kritik günler
ABD saldırıları, doğrudan İran'ı vurmadı ancak misilleme saldırısı Orta Doğu'daki çatışmanın daha da tırmandığına işaret ediyor.
Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de çatışmayı başlatan saldırısından bu yana ABD birlikleri Irak, Suriye ve Ürdün'de 160'tan fazla kez saldırıya uğradı.
Yemen'deki Husi savaşçıları Kızıldeniz'deki gemilere insansız hava araçları ve füzeler atarak İsrail'e karşı Filistinlileri desteklemeyi amaçladıklarını açıkladı.
Bu arada Bağdat ve Washington, Irak'taki ABD öncülüğündeki askeri koalisyonun geleceğine ilişkin görüşmelere başlamak üzere bir komite kurulması konusunda anlaştı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Irak hükümetinin Cuma günkü saldırılar konusunda önceden bilgilendirildiğini söyledi.
ABD'nin Ürdün saldırısından sorumlu tuttuğu Irak'taki Kataib Hizbullah, Salı günü yaptığı açıklamada ABD güçlerine yönelik saldırılara ara vereceğini duyurdu.
Ancak İran destekli bir başka Iraklı grup olan Nuceba, Gazze savaşı sona erene ve ABD güçleri Irak'tan çıkana kadar bölgedeki ABD güçlerine saldırılar düzenlemeye devam edeceğini söyledi.