Dünya

Kral Charles'ın ziyareti, Avustralya'nın anayasal monarşi tartışmalarını yeniden alevlendirdi

18 Ekim 2024 16:38

T24 Dış Haberler

Britanya Kralı 3. Charles ve Kraliçe Camilla’nın cuma günü Sidney'e yapacağı Avustralya ziyareti, ülkenin Britanya ile bağları hakkındaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.

75 yaşındaki Kral Charles, annesi Kraliçe Elizabeth’ten bu yana Avustralya'yı ziyaret eden ikinci İngiliz hükümdarı olacak. Avustralya, ziyareti sıcak karşılasa da ulusal liderler ve eyalet liderleri kraliyet ailesinin anayasalarından çıkarılmasını istiyor.

Monarşistler, ziyaretin Avustralyalıların İngiliz monarşisiyle bağlarını güçlendireceğini umarken muhalifler, “dünyanın diğer ucundan birinin” Avustralya'nın devlet başkanı olmasının reddedilmesini umuyor.

Anayasal monarşinin geleceği

Avustralyalılar, 1999'da yapılan bir referandumda anayasal monarşiyi kabul etmiş ve Kraliçe 2. Elizabeth'i devlet başkanı olarak tutmaya karar vermişti. Ancak kraliyet ailesinin ziyaretiyle birlikte Avustralya'da monarşinin geleceği konusu tekrar gündeme geldi.

Avustralya Cumhuriyet Hareketi (ARM) bu hafta "Monarşiyle Kraliyet Saltanatına Elveda: Oz'a Veda Turu!" adını verdiği bir kampanya başlattı.

ARM Eş Başkanı Esther Anatolitis, ziyaret hakkında "Hoş geldiniz, ülkemizin tadını çıkarmanızı, sağlıklı ve iyi olmanızı umuyoruz. Ancak bunun 'Avustralya'da görev yapan bir hükümdarın' son turu olmasını ve yakında tekrar ziyarete geldiklerinde onları “misafir devlet adamları” olarak ağırlamayı da dört gözle bekliyoruz” dedi.

Kraliyet çiftine yönelik tepkilerin olumlu olmasını bekleyen Avustralya Monarşist Birliği'nin Ulusal Başkanı Philip Benwell ise başkent Kanberra'da düzenlenen karşılamaya katılma davetini reddeden altı eyalet başbakanını şu cümlelerle eleştirdi:

"Katılmamak bir aşağılama olarak değerlendirilebilir, çünkü bu normal bir ziyaret değil. Bu, bir kralın Avustralya'ya yaptığı ilk ziyaret."

Ziyaret öncesinde İngiltere basınına yansıyan haberlere göre Charles, anayasal monarşinin geleceğine halkın karar vereceğini söyledi.

Bir süre önce kanser teşhisi konulan Charles, sağlık durumu nedeniyle kısaltılmış bir güzergah izleyerek Sidney ve Kanberra'yı ziyaret ettikten sonra, yıllık Commonwealth Hükümet Başkanları Toplantısı'nı açmak üzere Samoa'ya gidecek.