Yargıtay Ceza Genel Kurulu, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddiaları üzerine başlatılan ve Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nın "Kozmik Odaları"nda gerçekleştirilen uzun süreli aramaların parçası olan soruşturma kapsamında görev yapan hakim ve savcılar Mustafa Bilgili, Halil İbrahim Kütük ve Nihal Uslu'ya verilen hapis cezalarını onayladı. 28 Şubat sürecinde de dava açan ve FETÖ'cü hakimlerle işbirliği yaparak emekli komutanları mahkum ettiren Bilgili'nin aralarında bulunduğu isimlerin cezaları kesinleşti.
Aldıkları cezalar
Sözcü'den Balak Kaya'nın haberine göre, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik "Hayali suikast" iddiasıyla başlatılan soruşturma çerçevesinde, "Kozmik Oda Kumpas" davasını yürüten eski savcı Mustafa Bilgili, FETÖ üyeliği ve casusluk suçlarından dolayı 17 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aynı soruşturma kapsamında görev alan eski hakim İbrahim Kütük 12 yıl 1 ay, eski hakim Nihal Uslu ise 14 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından bu cezalar onaylandı.
Genelkurmay Özel Kuvvetler Seferberlik Bölge Başkanlığı'nın "Kozmik Oda" adı verilen bölümünde 19 Aralık 2009'dan itibaren 20 gün boyunca yapılan aramalarda, devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgelerin dışarı çıkarılmasında rol oynayan hakim Kadir Kayan, 15 Temmuz 2016'daki FETÖ darbe girişiminden bu yana firari durumda. Kadir Kayan, "Kozmik Oda" araması sonrasında Yargıtay üyeliğine atanan isimler arasındaydı.
944 gündür cezaevindeler
"Kozmik Oda" davası ve 28 Şubat süreciyle ilişkilendirilen hakim ve savcıların FETÖ üyeliği nedeniyle mahkûm edilmelerine karşın, yaşları 78 ile 84 arasında değişen emekli komutanlar Çetin Doğan, Fevzi Türkeri, Temel Özkaynak, Erol Özkasnak ve Yıldırım Türker, çeşitli hastalıklarla mücadele etmelerine rağmen sağlık raporlarına karşın hâlâ tutuklu bulunuyor.
Ne olmuştu? Bülent Arınç'a "suikast" düzenleneceği yönündeki telefon ihbarı sonucu konuyla ilgili soruşturma başlatan dönemin Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı 11 ve 16 numaralı odalarda 25 Aralık 2009'da arama yapmak istedi. Genelkurmay Seferberlik Tetkik Dairesi Başkanlığı ise 11 ve 16 numaralı çift kilitli çelik kapılarla muhafaza edilen odalardaki bilgi, belge ve arşiv kayıtlarının devlet sırrı niteliğinde, devletin güvenliğiyle ilgili olduğundan Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 125. maddesi gereği cumhuriyet savcılığına bu odalara giriş izni verilemeyeceğini yazıyla belirtmişti. Bunun üzerine, Bilgili yerine dönemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan, 26 Aralık 2009'da 11 ve 16 numaralı odalarda arama yapmaya başladı. Kayan'ın 20 gün süren araması sonucu CD, dosya ve harddisklerden oluşan "gizli belgeler" dışarı çıkarılarak, bugün FETÖ ile bağlantılı oldukları tespit edilen TÜBİTAK uzmanı bilirkişilere çözümletildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın o günlerde tuttuğu tutanaklarda, odalardaki belge ve arşiv kayıtlarının, devlet sırrı niteliğinde olduğunun belirtilmesine rağmen arandığı ifade edilerek, "Hakim Kadir Kayan tarafından bugüne kadar yapılan incelemelerde 1970'li yıllardan günümüze kadar yüklenen suçla ilgisi olmayan devlet sırrı niteliğindeki tüm bilgilere nüfuz edilmiştir." denilmişti. Bu aramanın ardından Yargıtay üyesi yapılan Kadir Kayan, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana firari durumda bulunuyor. |