Gündem

Kirli bomba nedir?

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Fransız mevkidaşı Sebastian Lekornu’ya Kiev tarafından olası bir ‘kirli bomba’ kullanabilme olasılığı hakkında bilgi verdiği bildirilmişti. Çıkan haberlerin ardından kirli bomba konusu dünya gündeminde yer aldı. Vatandaşlar, kirli bomba ile ilgili detayları merak etti. Kirli bomba iddiasına karşın Zelenski, "Bu savaşta kirli sayılabilecek her şeyin kaynağı Rusya'dır" dedi. Peki, kirli bomba nedir?

24 Ekim 2022 12:43

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Savunma Bakanı Bakan Sergey Şoygu'nun, Fransa Savunma Bakanı Sebastian Lecornu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini bildirdi. Açıklamaya göre görüşme sırasında Şoygu, Fransız mevkidaşına Kiev tarafından olası bir ‘kirli bomba’ kullanılabileceği konusunda bilgi verdi ve bu durumdan duyduğu endişeyi dile getirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Moskova'nın bu yönde bir açıklama yapmasının Rusya'nın 'kirli bomba' kullanacağı bir saldırı yapmaya hazırlanıyor olabileceği anlamına gelebileceğini ifade etti. Bu gelişmelerin ardından kirli bomba dünya gündemine geldi. Konuyu merak edenler, kirli bomba ile ilgili detayları araştırmaya başladı. Peki, kirli bomba nedir?

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna'nın 'kirli bomba' kullanabileceği iddiasını Britanya ve Fransa'dan mevkidaşlarıyla pazar günü yaptığı telefon görüşmelerinde dile getirmişti. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Moskova'nın bu yönde bir açıklama yapmasının Rusya'nın 'kirli bomba' kullanacağı bir saldırı yapmaya hazırlanıyor olabileceği anlamına gelebileceğini ifade etti. 

Rusya'nın Ukrayna'da işgal edilen topraklarda bulunan Zaporojye Nükleer Santrali ile dünyayı "radyoaktif bir felaketle" tehdit ettiğini belirten Zelenski, Moskova'nın Ukrayna'nın güneyinde bir barajı da yok etmeyi planladığını iddia etti. Kremlin, bu iddiaları yalanlıyor. 

ABD, Fransa ve İngiltere, Ukrayna'nın Rus topraklarında "kirli bomba" (radyoaktif içerikli bomba) kullanmaya hazırlandığı yönündeki Moskova'nın dile getirdiği iddiaları reddetti.

Kirli bomba nedir?

Radyoaktif maddelerin klasik patlayıcılarla birlikte kullanılarak etrafa radyasyon yayılmasının sağlanmasına “kirli bomba” deniliyor.

“Kirli bomba”, radyoaktif malzemeyi geleneksel patlayıcılarla birleştiren radyolojik bir silah olarak biliniyor. Silahın amacının, patlama bölgesi etrafındaki alanı radyoaktif malzeme ile kirletmek, öncelikle insanların bu bölgede kalmasını zorlaştırdığı belirtiliyor.

Bir nükleer silahın, “kirli bomba”dan farklı olarak, geleneksel patlayıcılarla elde edilebilecek yıkım ve hasardan çok daha fazla yıkım ve çevreye verilen zararı aşan bir patlama etkisi yaratmak için nükleer enerji yaydığı söyleniyor.