Gündem

Kirada kayıt dışı depremi: Kavga büyüyor, ev sahibi ile kiracı karşı karşıya

08 Ekim 2024 06:25

T24 Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gelir beyanı bildirmeyi zorunlu tutarken, getirdiği kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapılması koşulu, bazı ev sahiplerini telaşa düşürdü. Bu durum ev sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getirdi.

Yüzde 25 zam sınırı ile ev sahibi ile kiracılar arasında gerginlik baş göstermiş, şiddet olayları giderek artmıştı. Yürürlükte uzun bir süre kalan söz konusu düzenlemenin ardından hükümetin yeni ekonomi politikası sebebiyle tüm vatandaş vergi radarına sokuldu. Bu doğrultuda kira alan ev sahiplerinden bunu bildirmeleri istendi. Bildirmeyen ev sahiplerine ise cezalar kesiliyor. Tüm bu yaşananların ardından kira gelirlerindeki kayıt dışılığı önlemek maksadıyla uygulanan bir diğer uygulama da kontrat ve kirayı kayıt altına almak.

Kontrat isteyen kiracıya zam tehdidi

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli’nin haberine göre, piyasanın kayıt altına alınması ve fahiş artışların önüne geçilmesi ile ilgili alınan bu kararlar, bazı ev sahiplerini rahatsız etti. Özellikle kontratsız kiralama yapan ve elden ödeme alanlar, kiracıları ile karşı karşıya geldi. ‘Kirayı elden veren kiracıya da ceza kesileceğinin’ açıklanması ile birlikte, kontratı olmayan veya yenilemeyen kiracılar ev sahiplerine ‘kontrat yapalım’ talebinde bulunmaya başladı. Ancak bazı ev sahipleri vergiden kaçmak amacıyla bunu kabul etmeyip “O zaman ya kiraya zam yaparım ya da evi boşaltırsın” baskısı yapıyor. Kiracılar ise bu durum karşısında mahkeme yolunu tuttu.

Avukat uyardı: Haklarınız için kontrat yapın

Avukat Ercan AslanMaliye’nin bu kararı sonrası ev sahibine dava açmak isteyenlerin sayısında artış gözleniyor. Çünkü kontratsız ve elden ödeme şeklinde gelir sağlayan ev sahibi sayısı oldukça fazla. Eğer ev sahibi kira kontratı yapmayı reddediyor ve kirayı elden almak istiyorsa, bu durumu vergi dairesine bildirebilirsiniz. Kiracılar mutlaka yasal haklarını kullanarak kira kontratı talep etmeli, ödemelerini banka üzerinden yapmalı. Böyle bir durumda kontrat talebinizi resmî bir şekilde (mesela noter aracılığıyla) iletmeniz haklarınızı koruyacaktır. Uzun vadede, haklarınızı güvence altına almak için kontratsız bir kiralama sürecine kesinlikle girilmemelidir” dedi.


 

 

İlgi çeken haberler...

TIKLAYIN - Yemeklerinden domuz eti çıkan şirketin sahibi AKP'li yönetici çıktı; firmadan "dindarız, vatanı bayrağı seviyoruz" açıklaması geldi

TIKLAYIN - Eylem Tok'un oğlu Timur Cihantimur’un kaza sonrası ses kayıtları ortaya çıktı: Adem Abi adam ölüyor, hemen gel, hayatım bitti

TIKLAYIN - AKP 81 ili gezip rapor hazırladı, Erdoğan'a sundu: İşte vatandaşın en temel iki problemi

TIKLAYIN - Cinsel ilişki videosu iddiası üzerine TFF men etmişti; kadın hakemden açıklama geldi

TIKLAYIN - İkbal Uzuner'in babasının ifadesi ortaya çıktı: Telefonu açan erkek "Merak etme kızın emin ellerde" demiş

TIKLAYIN - İkbal’in ölümünden önceki son anları: Katil önce surlara kendi çıktı, ardından İkbal’i çağırdı

TIKLAYIN - Prof. Dr. Osman Müftüoğlu sıraladı: Potasyum eksikliğinin 10 belirtisi