Gündem

Kılıçdaroğlu'nun Cambridge Analytica suçlaması ne anlama geliyor, Fahrettin Altun iddiaya ne yanıt verdi?

02 Mayıs 2023 06:20

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından bir paylaşım yaparak, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’u, “Cambridge Analytica'cılık oynamak” ile suçladı.

Kılıçdaroğlu, paylaşımında, Altun ile İletişim Başkanlığı'nda yönetici olan bazı diğer isimlerin, dark web olarak bilinen takibi güç sanal ağlar içinde “anlaşma” yapmaya çalıştığını iddia etti.

CHP lideri, suçlamasıyla ilişkin bir ayrıntıya bu paylaşımda yer vermedi.

Bu suçlamaya Twitter hesabından yanıt veren Altun, Kılıçdaroğlu’nun iftira atarak, “dedikodu siyaseti” yaptığını savundu.

Altun, Kılıçdaroğlu’nun paylaşımında yer alan diğer isimlerin, başkan yardımcıları ve bilgi işlem daire başkanı olduğunu ifade etti.

Altun, açıklamasında, “Demokrasinin en büyük düşmanlarından biri olarak gördüğümüz dezenformasyonla mücadele ediyoruz” dedi. 

Kılıçdaroğlu, birkaç gün önce de, “Son 10 günde girişilecek en pis işleri biliyorum” ifadesini kullanmıştı.

Cambridge Analytica nedir?

Cambridge Analytica skandalı 2018'de, 50 milyon Facebook kullanıcısına ait verilerin usulsüz kullanıldığının ifşa olması ile patlak verdi.

Şirket, "tüketici, takipçi, seçmen davranışlarını değiştirmek isteyen" iş dünyası ve siyasi partilere hizmet sunan bir veri analiz şirketi olarak çalışıyordu.

Zaman içinde kullanıcı verileri usulsüz şekilde elde edildiği belirlenen kişi sayısı 90 milyona yaklaştı.

Şirketin, ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesinde ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma (Brexit) süreçlerinde, seçmen davranışları üzerinde etkili olduğu düşünülüyordu.

Skandal, İngiliz The Observer gazetesinin haberi ile gün yüzüne çıktı.

Gazete, 2014'te 50 milyon Facebook kullanıcı profilinin İngiltere merkezli Global Science Research şirketi tarafından toplandığını yazdı.

Kullanıcı bilgileri bir kişilik testi ile elde edildi.

Testi yapmaları için ücret ödenen Amerikalılar ile bu kişilerin Facebook arkadaşlarının sosyal medya verileri ele geçirilmişti.

Süreçte, Cambridge Analytica'nın seçim sandıklarındaki tercihleri etkileyebilecek ve öngörebilecek güçlü bir yazılım kullandığı iddia edilmiş ve bu sistem 'tam teşekküllü propaganda makinesi' olarak tanımlanmıştı.

Şirketin yöneticisi olan Alexander Nix, "Demokratlar teknoloji devriminde öncülük ediyordu, veri analizleri ve dijital dünya ve Cumhuriyetçilerin rekabet etmekte başarısız olduğu alanlardı. Biz de bunu bir fırsat olarak gördük" demişti.

Şirket ise usulsüzlük yaptıkları iddialarını reddetmiş ve verilerin hiçbirinin ABD'de 2016'daki başkanlık seçimlerinde kullanılmadığını savunmuştu.

Facebook'un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Mark Zuckerberg, kullanıcı bilgilerinin izinsiz paylaşılmasıyla ilgili süreç içinde ABD Kongresi'nde ifade verdi ve özür diledi.

Şirkete tarihi bir miktar olan 5 milyar dolar ceza kesildi

Cambridge Analytica şirketi de kapatıldı.