Gündem

Kılıçdaroğlu'ndan TÜSİAD soruşturmasına tepki

14 Şubat 2025 19:36

T24 Haber Merkezi

Kemal Kılıçdaroğlu, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras hakkında dün dernek genel kurulunda yaptığı konuşmadaki sözleri nedeniyle, "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" ve "gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma" suçlarından başlatılan soruşturmaya tepki gösterdi.

CHP'nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda soruşturmaya tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "Ülkemizde işçilerimizin helal emeği ve temiz sermaye güvende değildir. Türkiye, kirli para baronlarını koruyan, emeğe sahip çıkmayan ve emekçiyi ezen bir ülke olmamalıdır. Emeği, emekçiyi ve emeğe dayalı temiz sermayemizi korumalıyız" dedi.

Ne oldu?

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında, dernek genel kurulunda dile getirdiği görüş ve eleştiriler gerekçe gösterilerek soruşturma başlatıldı.

Soruşturma, Aras'ın konuşmasıyla "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği" ve "gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yaydığı" iddialarına dayandırıldı.  Ömer Aras, TÜSİAD Olağan Genel Kurulu'nda "Ülke olarak moralimiz bozuk. Güven bunalımı yaşıyoruz" görüşünü paylaşmış, 6 Şubat depremleri ve Bolu Kartalkaya'daki yangın faciası başta olmak üzere kamuoyunda ihmal şüphesiyle gündeme gelen trajik olaylardan bahsederek "Kurallarımız vardır ama uymayan çoktur, yeterli denetim yoktur. Bu ölümlerin ana nedeni sistem bozukluğudur..." demişti. Aras, "Tutukluluğun istisna değil kural hâline gelmesi gibi kangrenleşmiş bir sorunun kanunlar değişse de çözülmediğini görüyoruz"  ifadesini kullanmıştı.

Ayrıca sunumda, "Politik hayatta olağanüstü olaylar" başlıklı slaytta; politikacılar, iş insanları ve gazetecilere yönelik yargı süreçlerine dikkat çekilerek "sorgulanıyor, tutuklanıyor" ifadeleri kullanılmıştı.

Slaytta ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ihraç edilen teğmenler de "Ordudan ihraç ediliyor" ifadesiyle gündeme getirilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada; TÜSİAD YİK Başkanı Aras'ın 13 Şubat'taki TÜSİAD Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, bazı soruşturma ve kovuşturmalar hakkında "yargıyı telkin ve yönlendirme içerikli ifadeler kullandığının tespit edildiği" belirtildi.

Başsavcılık, Aras'ın ifadelerinin, "gerçeğe aykırı ve kamu barışını bozmaya elverişli nitelikte olduğunu" öne sürerek, "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" ve "gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma" iddialarıyla resen soruşturma başlattı.