Eski AKP’li olan ve son seçimlerde milletvekili adayı gösterilmemesinin ardından CHP’den istifa eden Abdüllatif Şener, tartışma yaratan “Kılıçdaroğlu’na oy vermedim” açıklamasını, kendisine soru yöneltenlerle "kafa bulmak için” yaptığını söyledi. Şener, “Anayasa'ya göre kimse inancını, dinini, siyasi görüşünü söylemeye zorlanamaz. Bunlar Anayasa'ya aykırıdır. Bana da yayında Anayasa'ya aykırı sorular soruldu. Ben de onların o sorularına karşılık o cevapları verdim” dedi.
2023 seçiminde aday gösterilmemesine değil, gerekli nezaketin gösterilmemesine üzüldüğünü kaydeden Şener, siyasetle ilgili bir planının bulunmadığını belirterek, “Siyasette buraya kadar” dedi.
Şener, Sözcü yazarı Saygı Öztürk’ün sorularını yanıtladı. “Kılıçdaroğlu'na oy vermedim” açıklamasını “kafa bulmak için” yaptığını söyleyen Şener, şöyle konuştu:
"Neden oy vermediğini Çankaya seçmenine sorsunlar"
“Ben bir kere Çankaya seçmeniyim. Çankaya'da başka bir siyasi partinin adayının ön sıralara konulması nedeniyle binlerce CHP seçmeni partisine oy vermedi. Siz her bildiğinizi yapacaksınız, sonra seçmene ‘tıpış tıpış gidip oy kullanacaksınız' diyeceksiniz. Neden oy vermediğini Çankaya seçmenine sorsunlar. Siz her türlü hinliği yapacaksınız, adayı dayatacaksınız ama buna herkes uyar mı?
Programa davet edilen konuğa kime oy verdiği sorulur mu? Bunu açıklaması için zorlanır mı? Birincisi Anayasa açık, kimin kime oy verdiği bilinmemesi gerekir. İkincisi yine Anayasa'ya göre kimse inancını, dinini, siyasi görüşünü söylemeye zorlanamaz. Bunlar Anayasa'ya aykırıdır. Bana da yayında Anayasa'ya aykırı sorular soruldu. Ben de onların o sorularına karşılık o cevapları verdim.
Meclis'te de bazı konular Anayasa'ya aykırı olmasına rağmen CHP sessiz kaldı. Örneğin Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığı Anayasa'ya aykırı. Buna parti sesini çıkarmadı. Hatta çıkaranları uyardılar. Cumhuriyet gazetesi seçimden 20 gün önce benden görüş istedi. Görüşlerimi söyledim ama hemen uyarıldım.
"İyi niyetli bir program değildi"
Daha önce bir televizyonda programa katılmışım. Bununla ilgili başka bir televizyona davet edildiğim için gelmişim ve konuşuyorum. Önce soruları iyi niyetli olarak düşünüyordum. Ancak anladım ki beni tongaya düşürmek, sansasyonel bir şeyler söyletmek istiyorlar. Başta iyi niyetli olarak gördüğüm tavırlarında değişiklik olunca ondan sonra böyle şaşıracakları şeyler söyledim. İyi niyetli bir program değildi.”
AKP’den ayrıldıktan sonra neler oldu?
AKP'den ayrıldıktan sonra da değişik partilerden kendilerine katılması için öneriler aldığını belirten Şener, o süreçte yaşadıklarını şöyle anlattı:
“2007 seçimlerinde AK Parti'den Başbakan Yardımcılığı yaptım. Görevdeyken aday olmayacağımı söyledim. Bu ülkede aylarca tartışma konusu oldu. Gece 24.00'den 02.00'ye kadar Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan aday olmam için beni ikna etmeye çalıştılar. Olmadım.
2015 seçimlerinden önce CHP'li bir kadın milletvekili, genel başkan yardımcılığını kurultay öncesi gündeme getirdi. O görevde siyaset düşünmediğimi söyledim. Saadet Partisi defalarca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmam konusunda önerilerde bulundu. Kabul etmedim. Daha sonra 2015 Kasım seçimlerinde, ağabeyimin vefatı nedeniyle Kılıçdaroğlu taziyede bulunmuştu. Teşekkür için kendisine gittim. Kemal Bey, beni partilerinde görmek ve milletvekili adayı yapmak istediklerini söyledi. Ben de memnun olacağımı söyledim. Önce aday listesinde Gaziantep 1. sıraya konulduğum duyumunu aldım. Ama listede yer almadım.
2018 seçimlerinde önce Düzce'den, ardından Bolu Milletvekilliği adaylığını önerdiler. İkisini de kabul etmedim. 10 gün sonra Konya'dan aday olmam önerildi. Bunu inceleyeceğimi söyledim. Vaktin olmadığı, 15 dakika sonra genel başkan listesinin parti meclisine sunulacağı söylendi. Ben de fazla düşünmeden ‘peki' dedim. Böylece CHP'den Konya adayı gösterildim. Milletvekilliğimde dolaşmadık köy bırakmadım. Oyumuzu da artırdım.”
Hem HDP’den hem MHP’den milletvekilliği teklifi
Haziran 2015 seçimi öncesi MHP'nin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı aracılığıyla da kendisine milletvekili önerisi geldiğini, ancak bunu kabul etmediğini kaydeden Şener, şöyle devam etti:
“2018'de İyi Parti, Nisan kongresi öncesi, genel başkanın görevlendirmesiyle Aytun Çıray benimle görüşmek için geldi. Genel başkan yardımcılığı verilecekti. Benim açımdan bir partiye girmek önemli değil, partiye girdikten sonra onurumla orada ayakta kalabilmek önemli. Meral Hanım'a da davetinden dolayı teşekkür ettim.
2018 seçimlerinden önce bir HDP'li bir grup başkan vekili ve bir genel başkan yardımcısı ziyaretime geldi ve bana milletvekilliği teklifinde bulundular. Bu öneriyi de uygun bulmadım. Şimdi buradan neyi anlıyoruz, amacım milletvekilliği değil. Milletvekili meraklısı değilim. Geçen dönem parlamentonun en kıdemli milletvekili bendim.”
“Siyasette buraya kadar”
Bir üniversiteye rektör yapılacağına ilişkin haberlerden bilgisinin olmadığını, siyasetle ilgili de bir planının bulunmadığını kaydeden Şener, “Siyasette buraya kadar” dedi.
Geçersiz oy açıklaması: Programda yayın adabına uyulmadı
“Cumhurbaşkanlığı ikinci tur oylamasında geçersiz oy kullandığını” niçin açıkladığına ilişkin soruya Şener, şu karşılığı verdi:
“Bana göre programda yayın adabına uyulmadı. Çapraz sorular yöneltiyorlardı. Ben de kafa bulmak için onları söyledim. İkinci turda geçersiz oy kullandığımı söyleyince, oy kullandığım sandıktan geçersiz oy çıkmadığını ilişkin tutanağı açıkladılar. Tutanaklarla, sandıktan çıkan her zaman aynı olmaz.”
Röportajın tamamını okumak için tıklayın.