Dünya

Kibir ve pahalılık, Miçotakis'in de oylarını azaltıyor

Türkiye’deki yerel seçimlerde AKP’nin oy kaybına uğramasının ana nedenlerini araştıranların çoğu, - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da kabul ettiği gibi- “iktidarın kibirinden ve hayat pahalılığından” kaynaklandığı sonucuna varmıştı

12 Nisan 2024 15:34
Stelyo Berberakis

Türkiye’deki yerel yönetim seçimlerinin sona ermesiyle yatışan “seçim heyecanı” şimdi komşu Yunanistan’da Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için yükseliyor.

Türkiye’de de Yunanistan’da da 2023 yılında üst üste yapılan seçimler, Türk ve Yunan halklarını aynı derecede yormuş; her iki halkın ortak şikayetleri de “hayat pahalılığı”nda odaklanmıştı.

Türkiye’deki yerel seçimlerde AKP’nin oy kaybına uğramasının ana nedenlerini araştıranların çoğu, - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da kabul ettiği gibi- “iktidarın kibirinden ve hayat pahalılığından” kaynaklandığı sonucuna varmıştı.

Haziran’daki AP seçimlerine hazırlanan Yunanistan’da da iktidar partisi muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP)’nin aynı nedenlerle oy kaybına uğradığını gösteren anketler, halkın yüzde 73’ünün “fiyat artışlarının frenlenememesinden”; yüzde 63’ün ise “iktidar partisinin kibirli bir politika uygulamasından” şikayetçi olduğunu gösterdi.

Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis’in “Yunan ekonomisinin düzlüğe çıktığı; yabancı yatırımcıların ülkeye gelmeye başladığı; yabancı para kuruluşların Yunanistan’ın notunu yükselttiği; Yunan savunma savunma sanayinin güçlendirildiği, yeni savaş uçakları ve frikateynlerin alınması..” gibi kendince iç açıcı bir döneme girildiğini anlatmaya çalışmasına karşı Yunan vatandaşlarının kendi ceplerine ve market raflarına bakınca, Miçotakis’in anlattıklarına pek kulak asmadıkları gözleniyor.

Miçotakis hükümeti ve üyeleri geçen yılın Şubat ayında meydana gelen ve 52 kişinin hayatını kaybeden tren kazasındaki hükümetin sorumluluklarını “ört bas etmekle” de suçlanıyor.

Muhalefet partileri bu konuda gensoru bile vermiş; Miçotakis bunu güven oylamasına dönüştürerek YDP milletvekillerinin oy birliğiyle güven oyunu tazelemişti. Ancak tren kazasındaki soru işaretleri ve hükümetin sorumluluklarıyla ilgili araştırma ve soruşturmalar hâlâ devam ediyor.

Yayınlanan son anketlere göre, 2023 seçimlerinde yüzde 41 oy ile iktidardaki yerini koruyan YDP, halkın şikayet ettiği “kibir ve pahalılık”tan dolayı yüzde 29 ila yüzde 33’le gerilemiş bulunuyor.

Tabii Miçotakis liderliğindeki YDP’nin Haziran seçimlerinden korkacak bir durumu yok.

Çünkü henüz ikinci sıradaki (ana muhalefet partisi) radikal sol SYRİZA ancak yüzde 14 ila 17’lerde bulunuyor. (SYRİZA 2023 seçimlerinde yüzde 17.5 almıştı)

Üçüncü parti konumundaki sosyalist PASOK ise yüzde 12 ila 14‘ler arasında dalgalanırken; 2023 seçimlerinde ancak yüzde 10.5 alabilmişti.

Yunanistan’da yapılacak 9 Haziran seçimleri için “seçimleri hangi partinin birincilikle bitiKireceği” değil; daha çok “SYRİZA’nın mı yoksa PASOK’un mu 2'nci olacağı” merak ediliyor.

SYRİZA ile PASOK, bu seçim kampanyalarında bir yandan iktidardaki YDP’ye muhalefet ederken; aynı anda biribirleriyle ikincilik mücadelesi veriyor.

2023 seçimlerinde hezimete uğrayan SYRİZA’nın lideri Aleksis Çipras’ın istifa etmesi üzerine -parti tabanında yapılan seçimlerden sonra- liderliği üstlenen Stefanos Kasselakis ise kendinden çok emin gözüküyor.

SYRİZA lideri Stefanos Kasselakis, Başbakan Kiryakos Miçotakis ve
PASOK lideri Nikos Androulakis (soldan sağa)

Haziran seçimlerinde de 2027 parlamento seçimlerinde de –anketlere göre oy erimesi devam ettiği halde- “SYRİZA’yı birinciliğe taşıyacağını” iddia ediyor...

YDP ise az da olsa düşüşe geçen oy kaybını yeniden kazanmak amacıyla bu seçimlerde “para dağıtma” gibi popülist bonkörlükler yapmak yerine, “yasa dışı faşizanlar tarafından yönetildiği” ortaya çıkan ve parlamento dışında kalan aşırı milliyetçi ”Ispartalılar” partisinin yüzde 2 ila 4 arasında seyreden seçmenlerini kendi tarafına çekmeye çalışıyor.

Miçotakis, 14 Mayıs’ta beklenen iadeyi ziyareti için Ankara’ya geldiğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmelerde partilerinin “kibir ve pahalılık” politikaları nedeniyle oy kaybına uğradıklarını da değerlendirecekler mi? Bilinmez...