Sabah yazarı Özlem Doğaner, Türkiye'deki kentsel dönüşüme yabancı firmaların da ilgi gösterdiğini aktardı.
Kentsel dönüşüm düzenlemelerini içeren "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", Salı akşamı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildikten sonra Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Düzenleme, afet riskini öncelemediği, sağlıklı ve güvenli kentlerin oluşturulması için bütüncül bir planlama anlayışından uzak olduğu, koruma kapsamındaki alanları yapılaşmaya açacağı ve özel mülkiyetlerin el değiştirmesine neden olacağı dolayısıyla eleştiriliyor.
Sabah yazarı Özlem Doğaner bugünkü yazısında, "Kentsel dönüşümde yeni yasayla yeni bir dönem başladı. İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin hemen hemen her yerinde en çok gündemimizde olması gereken konu. Kentsel dönüşüme bir memleket meselesi ve milli güvenlik meselesi olarak bakmak lazım. Geçtiğimiz günlerde A Para'da konuk ettiğimiz Kentsel Dönüşüm Vakfı Başkanı Haluk Sur, bizim kadar yabancıların da Türkiye'deki kentsel dönüşümü yakından takip ettiğini söyledi." dedi.
Doğaner, Haluk Sur'un açıklamasına yer vererek, "Vakfımıza, yurtdışından çok sayıda firmadan teklif geliyor. Çin, ABD vs. 'Türkiye'ye fon sağlayalım ya da gelelim 50- 60 bin konut yapalım' diye teklifler getirenler de oluyor. Devletimize bunları taşıyoruz. Dış kaynak kentsel dönüşüm için ciddi bir temel oluşturabilir. Mesela biri Çin'den 20 milyar dolara kadar 100-150 bin konuta kadar girebileceğini söylüyor. Bazıları kendi ülkesinden malzeme getirmek istiyor. ABD Eximbank bu konuyu gündeme getirdi. Onların kredi miktarı ve şartları uygun ama %50 Amerikan malı kullanın' diyor. Hükümetimiz değerlendirip karar vermeli" dediğini aktardı.
TIKLAYIN - Kentsel dönüşüm düzenlemesi: Vatandaşı ne bekliyor?