Ankara, Türkiye Kent Konseyleri Birliği'nin “deprem için farkındalık” programına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Hatayspor teknik direktörü Volkan Demirel, sanatçı Karsu gibi isimlerin katkı sağlayacağı program, aynı zamanda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte eski başkanlar Murat Karayalçın ve Mustafa Tuna’yı da bir araya getirecek. Kahramanmaraş merkezli depremin saati olan 04.17’ye atıfla başkanlar 4 dakika 17 saniyelik konuşmalar yapacak. Programın sonunda Kent Konseyleri Birliği Afet Eylem Planı önerilerini açıklayacak.
Ankara Kent Konseyi, Cumhuriyet'in yüzüncü yılında 101 kent konseyinin oluşturduğu Türkiye Kent Konseyleri Birliği'nin dönem başkanlığını devralıyor. 18 Mart’ta Ankara’da düzenlenecek programla başkanlığı devralacaklarını açıklayan Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, aynı gün düzenleyecekleri deprem için farkındalık programı kapsamında bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Programa ilişkin bilgi veren ve soruları yanıtlayan Yılmaz, depremin ardından sorumluluk üstelenen kent konseylerinin, kısa sürede organize olarak kapsamlı yardım faaliyetleri gerçekleştirdiğini anlattı. Yılmaz depremin hemen ardından, Ankara Kent Konseyi’nin bin 750 bileşeninin; “Biz ne yapabiliriz?” sorusuyla birbirleriyle iletişime geçtiğini ve yardım çalışmalarını başlattığını belirterek, şunları söyledi:
“Tek kuruşa dokunmadan 200 milyon TL değerinde yardım organize edildi”
“Farklı sosyolojilerden binlerce gencimiz, gençlik meclisimizin koordinasyonunda, yardım kolilerinin altında kardeş oldular; iyiliği örgütlediler. Tüm bileşenlerimiz, ticaret ve sanayi odaları ve esnaf odaları ile bir arada hareket ederek Ankaralı markaların, Ankara’ya gelen 37 bin vatandaşımıza destek vermesini sağladı. 435 bin parça kıyafetten, her türlü gıda, hijyen ve öz bakım malzemesine kadar, 2 bin depremzede ailemizin ihtiyacı giderildi. Evlere yerleştirdiklerimizin mobilyaları temin edildi. Çocuklarımızın rehabilitasyonu için, psikolojik danışmanlar eşliğinde oyunlar ve eğlenceler organize edildi. Kurduğumuz bu dayanışma yapısı talep edilmeksizin, kendiliğinden tüm hücreleriyle harekete geçti ve Ankara tarihinin en büyük iyilik organizasyonunu gerçekleştirdi. Ankara Kent Konseyi bileşenleri ve ticaret ve sanayi odaları, tüm bu çalışmaları el birliği ile yaparak, toplam 200 milyon TL değerindeki yardımı, tek bir kuruşa dokunmadan organize etmeyi başardı.”
“Farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz”
Deprem kuşağında yaşamayı öğrenmek ve bir daha aynı acılarla karşılaşmamak için toplumun tümünün sorumluluk üstlenmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz şöyle devam etti:
“Dere yatağına bina yapılmasına izin vermezsek, dere doğal akışına göre hareket etmeye devam eder ve yıkıcı olmaz. 18 Mart’ta deprem konusu gün boyunca her yönüyle ele alınacak. Farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Bunun için bir bellek mekanı tasarlanması önerimiz bulunuyor. Hatalarımızdan ders almak, konuyla ilgili farkındalık oluşturmak, sorumluluğun müteahhitten mühendise, denetim elemanından yerel yönetime, hizmet verenden hizmet alana kadar geniş bir kesime ait olduğunu ortaya koymak açısından böyle bir bellek müzesinin faydalı olacağına inanıyoruz.”
Sanatçı Karsu video mesajla katılacak
18 Mart’ta tüm gün devam edecek ve belediye başkanlarından bilim insanlarına, sanatçılardan sivil toplum kuruluşlarına kadar, tüm kesimlerin temsilcilerinin yer alacağı programda tüm konuşmalar, 4 dakika 17 saniyede tamamlanacak. Programa Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, üç semavî dine mensup kişilerden oluşan Antakya Medeniyet Korosunun Şefi Yılmaz Özfırat, İstanbul Rumeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. İlhan Osmanşahin, Jeolog ve Deprem Bilimci, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Kent Bilimci, Araştırmacı Yazar Prof. Dr. Ruşen Keleş, Mimar ve Mühendis Prof. Dr. Sadettin Ökten ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkanlarından, Murat Karayalçın ve Mustafa Tuna katılacak.
Depremden etkilenen 11 ilin Kent Konseyi Başkanları da depremi yaşayanlar adına kriz yönetimi, tedbirler ve deprem sonrası düzenli yardım konularında görüş ve önerilerini paylaşacak. Programda Hatayspor teknik direktörü Volkan Demirel de yer alacak. Depremde 16 yakınını kaybeden ve halen yaşadığı Hollanda’da depremzedeler için bağış toplayan sanatçı Karsu da programa bir video mesajla katılacak.
“Bağımsız Afet Şurası oluşturulsun”
Türkiye Kent Konseyleri Birliği, programda aynı zamanda hazırladığı Afet Eylem Planı önerilerini de kamuoyuna duyuracak. Afet Planı’nda özetle şu maddeler yer aldı:
“- Kent Konseyi bileşenlerinin akademisyen ve mesleki uzman üyelerinden oluşan, yerelde ve Türkiye genelinde afet ve özellikle deprem konusundaki konuları siyaset üstü bir anlayışla gündemde tutacak bir Bağımsız Afet Şurası oluşturulması,
- Kentteki tüm afetlerin bilgi, belge deneyimlerinin biriktirileceği, afet konusunda farkındalık oluşturulacak Afet Arşiv ve Müzesi’nin kent konseylerinin paydaşı olarak açılması,
- Afet bölgesinde ve yakınında, uzman kuruluşlardan eğitim alarak hazırlıklı hale getirilmiş, Kent Konseyi gönüllüsü vatandaşlardan oluşan bir Mahalle Gönüllüleri Ağı oluşturulması,
- Yeniden yapılanma sürecinde uygulanacak planlama çalışmalarının ve yapılaşmanın izlenmesi, denetlenmesi ve tasarım desteği sağlanması amacıyla bir Yeniden Yapılanma Kitle Tasarım Platformu oluşturulması,
- Afete uğrayan yerlerdeki kültürel ve doğal mirasın önemli unsurlarının daha fazla zarar görmemesi ve hırsızlık, yağma gibi süreçlerle karşılaşmaması için uzman kent konseyi gönüllülerinden oluşan Kültürel ve Doğal Miras Muhafızları sisteminin hayata geçirilmesi."