Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde kaybolanların aileleri "Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği"ni kurdu. Şu ana kadar 38’i çocuk 145 kişi için derneğe kayıp başvurusu yapılırken, dernek üyeleri TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
Hürriyet’e konuşan, Rönesans Rezidans’ta kızı ve iki torunu kaybolan Suna Öztürk, “Kayıplar için TBMM’de komisyon kurulmasını istiyoruz” dedi. Kızı ve torunlarına ulaşabilmek için iki kez DNA örneği veren Suna Öztürk, “Evlatlarım enkazdan çıkmadı. Kayıplar, bulamıyorum. 12 ay olmasına rağmen kızımı ve 2 torunumu halen bulamadım. TBMM’de arama komisyonu kurulmasını istiyorum. Hepimiz perişanız. O kadar çaresiz durumayız ki... Kayıplarımıza ulaşabilmemiz için bizlere yardımcı olun. Rönesans Rezidans enkazının tekrar taranmasını istiyorum” dedi.
Kayıplar için “Gaiplik belgesi” ya da “Ölüm Karinesi” çıkarılabiliyor. Gaiplik Belgesi çıkartmak isteyen kayıp yakınları depremin üzerinden bir yıl geçtiği için mahkemeye başvurabiliyor. Gaiplik belgesi çıkartıldıktan sonra kişi nüfustan düşürülüyor ama ölümü kesin olmuyor. “Ölüm karinesi” ise hem kayıp yakınları tarafından hem de mülki amir tarafından nüfus müdürlüğüne başvurularak çıkartılıyor. “Ölüm karinesi” çıkarmak için beklenmesi gereken bir süre yok. Öte yandan “hukuken ölü” kabul edilen, hakkında “ölüm karinesi” çıkartılan kişi daha sonra ortaya çıkarsa bu karar düşüyor. |