Gündem

Karar yazarı Oğur: Öcalan'ın silah bırakma çağrısından Kandil mutlu olmayacak belki ama Kobani görmezden gelemeyecektir

"Öcalan, 1993’den beri PKK’nın siyasi bir sürece evrilmesine açık ama örgütü onu Suriye kazanımları yüzünden dinlemedi. Şimdi artık Suriye’de de silahın miadı doluyor. Silahlı örgütlere Suriye’de de yer yok"

30 Aralık 2024 09:25

Karar yazarı Yıldıray Oğur, DEM heyetinin İmralı'dan getirdiği PKK lideri Abdullah Öcalan'ın mesajına işaret ederek, "Öcalan’ın silah bırakma çağrısından belki Kandil’de oturan PKK’lılar mutlu olmayacaklar ve onu tevil etmeye çalışacaklar. Ama Suriye’de siyaseten ve ruhen Öcalan’a bağlı olan Mazlum Kobani için o çağrı tevil edilecek, görmezden gelinecek bir çağrı olmayacaktır." dedi.

Öcalan'ın mesajındaki en önemli kısmın "'Devir Türkiye ve bölge için barış, demokrasi ve kardeşlik devridir." olduğunu kaydeden Oğur, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi'nin çocukluğunda Öcalan ile aynı yerde kaldığını ve hatta onun özel asistanlığını yaptığını ifade etti. 

"Öcalan, 1993’den beri PKK’nın siyasi bir sürece evrilmesine açık. 2013’den beri ise bu konuda net mesajlar verdi. Ama örgütü onu Suriye kazanımları yüzünden dinlemedi. Ama şimdi artık Suriye’de de silahın miadı doluyor. Silahlı örgütlere Suriye’de de yer yok" diyen Oğur'un "Neden şimdi “devir barış devri”?" başlıklı köşe yazısının ilgili bölümü şöyle

"Mazlum Kobani, PKK’nın silahlı olarak tek başarı hikayesi olan Rojava’nın başında.

ABD, Türkiye’nin hassasiyetlerini gidermek için YPG’yi SDG gibi bir çatı kuruluşa dönüştürüp, PKK’yla mesafesini açmaya çalışınca Kandil rahatsız oldu, Mazlum Kobani’yi geri plana çekmeye çalıştı, yanına, çevresine komiserler, kayyumlar gönderdi.

Ama Rojava projesinin çözüm ortağı olan Esad düşünce, İran Suriye’den çekilince Şam muhaliflerin eline geçince, Rojava’nın haklarını savunacak Suriyeli ve Batı’da itibarlı tek aktör olarak Mazlum Kobani öne çıktı.

Şimdi başarılı bir diplomasiyle Rojava’yı ve YPG’yi Şam iktidarıyla eklemlemeye çalışıyor.

'Başkentimiz Şam' diyor, silah bırakma, Suriye ordusuna katılma, Suriye’nin toprak bütünlüğü içinde var olma mesajları veriyor.

Suriye’nin yeni lideri Ahmet Eş-Şara da onun başında olduğu SDG ile ipleri koparmıyor, müzakereye açık mesajlar veriyor, federasyon istemediklerini söylüyor.

2015’de Çözüm Süreci Suriye meselesi yüzünden başarısız olmuştu. Şimdi ne tesadüf ki mesele tekrar dönüp dolaşıp Suriye’ye geldi. Esadsız ve Türkiye’nin elinin güçlendiği bu yeni Suriye bu yeni Çözüm Süreci’nin en büyük şansı oldu.

Öcalan, 1993’den beri PKK’nın siyasi bir sürece evrilmesine açık. 2013’den beri ise bu konuda net mesajlar verdi. Ama örgütü onu Suriye kazanımları yüzünden dinlemedi.

Ama şimdi artık Suriye’de de silahın miadı doluyor. Silahlı örgütlere Suriye’de de yer yok. Türkiye’de ise çoktan silahın miadı dolmuştu.

Kürtler açısından siyaset çoktan silahtan daha bir güç haline gelmiş, Türkiye’deki Kürt gençlerinden PKK’ya katılım neredeyse sıfırlanmış, Kürtler bu işin çözümünün silahla olmayacağı konusunda net bir kanaate varmıştı.

Şimdi Türkiye’de çoktan bitmiş bir meselenin Suriye’de de sonuna geldik.

Öcalan’ın silah bırakma çağrısından belki Kandil’de oturan PKK’lılar mutlu olmayacaklar ve onu tevil etmeye çalışacaklar.

Ama Suriye’de siyaseten ve ruhen Öcalan’a bağlı olan Mazlum Kobani için o çağrı tevil edilecek, görmezden gelinecek bir çağrı olmayacaktır.

Onun da tam da bugünlerde ihtiyacı olan çağrı bu.

Öcalan’ın 'Devir Türkiye ve bölge için barış, demokrasi ve kardeşlik devridir' cümlesi

sadece iyiniyetli bir slogan değil.

Türkiye’nin siyasi şartları buna müsait gibi görünmese de ilk kez bölgesel şartlar buna müsait. Suriye meselesi bunu mümkün kılıyor.

Bu belki Kürt sorununun çözümü anlamına gelmeyecek. Ama Kürt sorunu, Türkiye’nin diğer sorunları gibi silahsız konuşulan ve çözümü için mücadele edilen bir soruna dönüşecek.

Silahın gölgesinin üzerinden kalkması, aktörleri kriminalize eden terörün bitmesi bu sorunun konuşulmasını ve çözümlerin savunulmasını kolaylaştıracak.

50 yıllık bir silahlı isyanın son yılı 2025 olabilir."