Gündem

Akademisyen Meral Camcı: Kürt kadınlarının deneyimi başka bir mücadele alanı yarattı

Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda düzenlenen panelde kadınlar bir araya geldi

23 Eylül 2019 11:28
‘Kadınlar Barışı Konuşuyor’ başlıklı panelde bir araya gelen kadınlar, barışın, barış dilinin inşa edilmesinin, güçlendirilmesinin önemine dikkati çekti. TJA’nın (Tevgera Jinên Azad) Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda düzenlediği “Kadınlar Barışı Konuşuyor” başlıklı panelde bir araya gelen kadınlar, polis ablukası altında barış ortamının sağlanmasının kadınlar için önemini konuştu.
 

Ekmek ve gül'ün haberine göre yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Bedia Özgökçe Ertan ve akademisyen Meral Camcı’nın konuşmacı olduğu etkinliğe HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve çok sayıda kadın katıldı. Panelin yapıldığı Yoğurtçu Parkı polis tarafından çevrildi.

"Dili ve barışı inşa ediyoruz"

“Barışın dilini konuşmak” başlığıyla konuşma yapan Meral Camcı, Kürt kadınlarının barış deneyimine dikkat çekerek, “Kürt kadınlarının deneyimi başka bir mücadele alanı yarattı. Erkeklerin belirlediği, egemen tahakkümü kuranların belirlediği, savaş söylemi ve dilini oluşturanların belirlediği çerçevenin dışına çıktık. Bu çok heyecan verici” diye konuştu.

Sistemin kadına konuşma izni vermediğini söyleyen Camcı, “Ama biz yine kendi konuşma alanımızı oluşturuyoruz. Barış dilini oluşturmanın imkanını yaratıyoruz. Aslında kadınların kurucu rolü burada. Nasıl yaşamı inşa ediyorsak kadınlar olarak dili de inşa ediyoruz, barışı da inşa ediyoruz. Dilin hem kurucu hem de değiştirici dönüştürücü etkisi var. Çok önemli bir araç. Değiştirici ve dönüştürücü gücü birleştirdiğimiz yer” diye konuştu.

"Kadınların şekillendirdiği alanlar yarattık"

Bedia Özgökçe Ertan ise “Toplumsal barışın inşasında yerel yönetimin rolü” başlığıyla yaptığı konuşmada, kadınların siyasette yer alabilmesinin ve eşit temsiliyetinin demokrasinin önemli ayaklarından biri olduğunu vurguladı. Ertan şöyle konuştu:
 
“Toplumun bütün dinamiklerini bir araya getiren bir sistemdir. Eş başkanlık kadınların mor çizgisidir. Biz yerel yönetim anlayışında da kadınların içinde olan, kadınların şekillendirdiği alanlar yarattık. Kadınların kendi sözünü söylemesi, pratiklerini uygulaması engelleniyor. Yöntem ve tarz olarak tam bir hukuksuzluk garabeti içerisindeyiz. Kayyumdan sonra Van’da kadın kurum ve kuruluşları kapatıldı ve yerine erkekler atandı. Kayyum uygulamalarına karşı çıkmak barışa sahip çıkmaktır.”