Ekonomi

Japonlar, tavukta aradığı lezzeti Bursa'da buldu

Cansel ORUÇ- Mehmet İNAN/ BURSA,(DHA)- BURSA'da üretimi yapılan Türk tavuğu, lezzetiyle Jopanların tercihi oldu

12 Kasım 2018 14:02

Cansel ORUÇ- Mehmet İNAN/ BURSA,(DHA)- BURSA\'da üretimi yapılan Türk tavuğu, lezzetiyle Jopanların tercihi oldu. Üretim tesislerini yerinde görmek, incelemelerde bulunmak için bir Japonya\'dan bir  heyet kente geldi.
Bursa merkezli tavuk üretim firması HasTavuk, Japonya’nın da bilinen markası olma yolunda hızla ilerliyor. Türkiye’de Japonya’ya ihracat yapan tek firma özelliğine sahip firmaya, Japon yetkililer ziyarette bulunup, incelemelerde bulundu. Susurluk’ta bulunan kesimhaneye gelen ekipler, sonrasında HasTavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir’in de katıldığı toplantıda bilgi aldı. 2 yıl içinde 600 bin ton ithalat talepleri bulunan Japonya’ya ilk etapta 500 tonluk sevkiyat ile başlandı.
Üretimde biyo güvenlik şartları ile üretilen tavukların kalitesinin, standartlarının, sadece insan gözüyle ya da insan emeği ile değil bir otomasyon sistemi ile kontrol edildiğinin altını çizen Genel Müdür Şahin Aydemir, “Bantlara asılan her tavuğun kesimi ve parçalanması ve süreçlerinin takibi tamamen bilgisayarlar tarafından yönetilir. Her bilgisayarın önünden geçen kamera sistemi ile haritaları, tabiri caizse röntgeni çekilir. Buna göre her türlü üretim ayrı bantlara yönlendirilerek, kiminden pirzola, kiminden kanat ızgara, kiminden göğüs fileto gibi ürünler üretilerek son tüketicinin hizmetine en sağlıklı, en kaliteli ürün şekliyle sunulacak hale getirilir. Ona göre paketleme sistemine robot sistemi ile el değmeden son tüketiciye ulaşacak şekilde hazır hale getirilir” dedi.
“Bizim genel bir prensibimiz var” diyerek sözlerini sürdüren Aydemir, “ Bu Japonlar için de çok uygun. Ne yediğini bilmeli insan. Japonlar da diğer alıcılarımız da sık sık bizim işletmemize gelip kontrol ederler” açıklamasında bulundu.
JAPONYA EN ÇOK TAVUK TÜKETEN ÜLKELERDEN BİRİ
Japonlar’ın tavuğu çok tüketen ülkelerden biri olduğunu ifade eden Genel Müdür Aydemir, “Kalite standartları Avrupa Birliği standartları ve diğer standartların çok üzerinde. Bu nedenle şu anda Türkiye\'den yegane tavuk üreticisi, ürünlerini aldıkları firma olarak biz bulunmaktayız. Üretim standartlarımız, kalite standartlarımız onların beklediği ihtiyaçları karşılayabilmekte. Biz de bundan ayrıca gurur duymaktayız. Çünkü biliyorsunuz dünyada 100 yaşın üzerinde en fazla insan sayısı Japonya\'da var. Japonya halkının tüketim alışkanlıklarına baktığınızda 1\'inci sırada balık, 2\'nci sırada tavuk tüketimi gelir. Kişi başı en fazla hayvansal ürün tüketen ülkelerden bir tanesi Japonya.  Demek ki bizim halkımızın sağlığı için de tavuk yemek çok daha öne çıkmaktadır” dedi.
İnceleme için sadece Japonların değil, ihracat yapılan ülkeler ve yurt içindeki alıcıların da zaman zaman fabrikaya geldiğini ve bundan keyif aldıklarını söyleyen Şahin Aydemir, “Çünkü birlikte ürettiğimiz süreci ve üretim kalitemizi onlarla bir daha kontrol etmiş, tescillenmiş oluyoruz. Bu da bizim için ayrıca gurur kaynağı” diye konuştu.
VEGAN TAVUK ÜRETİYORUZ
Japonların özellikle kendilerini tercih etme sebebine de değinen HasTavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir, “Şimdi biz tamamen vegan tavuk üretiyoruz. Yani tamamen vejeteryan ürünlerle beslenmiş, hayvansal protein kaynağı kullanılmayan yemlerle beslenmiş tavuk üretiyoruz. Bizim çiftliklerimiz, damızlıklarımız kendimize ait, tam dikey bir entegrasyona sahip bir işletmeyiz. Üretim sürecini 1 günlük civcivden, tüketiciye kadar olan bütün süreçler kontrol altında. Bu üretim sürecinin sonucunda ve mevcut olduğumuz kuru kesim gibi teknolojiyerimiz ile ürettiğimiz etlerin kalitesi çok üst seviyede. Japonların yapmış olduğu araştırmada bizim tavuğumuzda inosine asit oranı, yani bu umami dedikleri 5 lezzet, Brezilya ve Tayland’dan aldıkları tavuklardan 5 kat daha fazla. Bu ne demektir, hücre yenilemesi, hücre geliştirmesi ve sağlıklı nesillerin yetişmesi için çok daha fazla hayvansal protein enerjisi içeren bir yapıya sahiptir. Bu nedenle Japonlar bizim tavuğumuzu özellikle tercih ediyorlar” dedi.
FOTOGRAFLI