T24 Ankara
Mezopotamya Spor Kulübü’nün kurulması ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından tescil edilmesi TBMM gündemine taşındı. İyi Partili Lütfü Türkkan, konuyla ilgili verdiği soru önergesinde kulübün armasının Ermenistan armasıyla birebir aynı olduğunu belirterek, futbolun siyasete alet edildiğini öne sürdü. Türkkan, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nı göreve davet etti.
TFF 2. Lig ekiplerinden Diyarbekirspor’un ismini yeni kurulan Mezopotamya Spor Faaliyetleri ve Yatırımları A.Ş. olarak değiştireceği iddiaları konuşulurken, İyi Partili Türkkan, iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Türkkan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e sunduğu önergesinde şu ifadeleri kullandı:
“TFF 2. Lig’de faaliyet gösteren Diyarbekir Spor Kulübü'nün ismini Mezopotamya Spor Faaliyetleri ve Yatırımları A.Ş. olarak değiştirmesi beklenmektedir. Söz konusu ismi Mezopotamya Spor Faaliyetleri ve Yatırımları A.Ş. olan kulüp TFF tarafından tescil edilmiş, 017192 koduyla TFF’nin web sitesinde yerini almıştır. Mevcut Diyerbekir Spor ilk olarak 1977 yılında Tarım Doğan Spor olarak faaliyetlerine başlamış, 1986 yılında ismi Beşyüzevler Spor olan kulüp, Çözüm Süreci döneminde ismini Yeni Diyarbakır Spor değiştirmiştir. Kulübün yıllar içerisinde siyasal gelişmelere paralel olarak sürekli isim değişikliğine gitmesi ise manidardır. Mezopotamya Spor olarak anılan kulübün logosu ise Ermenistan armasının neredeyse birebir aynısıdır.
“Ermenistan haritalarına konu edilmektedir”
Mezopotamya olarak kastedilen bölge sözde bölücü hain terör örgütlerinin ve sözde Büyük Ermenistan haritalarına konu edilmektedir. Türkiye’nin başarıyla mücadele ettiği hain terör belasının organize edilmesinde; Asala terör örgütünden PKK terör örgütüne uzanan süreçte Ermenistan’ın parmağı olduğu da su götürmez bir gerçektir. Tüm bu olup bitenlere bakıldığında gerek yüzlerce yıllık Türk yurdu Diyarbakır’a, gerekse Mezopotamya Spor Kulübü'nün; isminden armasına kadar birlik ve bütünlüğümüze gölge düşüren siyasi içeriklerinden ötürü, sportif faaliyetler yerine siyasal propaganda aygıtına dönüştüğü aşikardır. Yeşil sahaların Türkiye’de bu tür propaganda zeminine dönüşmesi kabul edilebilir bir durum değildir. TFF bu gaflete seyirci kalamaz.”
Türkkan, Bak’a şu soruları yöneltti:
“TFF tarafından nasıl izin verilmektedir?”
- - Diyarbekir Spor Kulübü'nün isminin Mezopotamya Spor Faaliyetleri ve Yatırımları olarak değiştirilmesine ve kulüp logosunun Ermenistan armas’yla olan benzerliği göz önüne alındığında söz konusu kulüple ilgili Bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?
- - TFF tarafından yukarıda bahsi geçen kulüp hangi gerekçelerle tescillenmiştir?
- - Söz konusu tescil yapılırken kulübün armasıyla ilgili herhangi bir görüş bildirilmiş midir?
- - Terörü ve terör örgütünü dolaylı veya dolaysız temsil edebilecek, bir başka ülkenin propagandası mahal verebilecek şekilde kurumsal renk, çeşitli armalar ya da logoları bünyesinde barındıran kulüplere TFF tarafından nasıl izin verilmektedir?
- - Yukarıdaki konularla ilgili olarak TFF’ye herhangi bir tavsiye ya da görüş bakanlığınız tarafından bildirilmiş midir?
- - TFF’nin kurumsal işleyişi ve sorumluluk alanlarıyla ilgili bakanlığınız tarafından herhangi bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?