Gündem

İyi Parti YSK Temsilcisi Öztürk: YSK seçim erteleyemez, anayasaya göre yetki yalnızca Meclis’te

13 Şubat 2023 16:04
Eray Görgülü

İktidarın seçimleri erteletme arayışında olduğu iddiaları gündeme gelirken, İyi Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim erteletme yetkisinin bulunmadığına dikkati çekti. Öztürk, “Tek bir seçenek var o da Meclis’te 400 milletvekilinin oyuyla anayasaya geçici madde eklenmesi” dedi.

Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından arama-kurtarma çalışmaları devam ederken Ankara’da bir yandan da seçim takvimine ilişkin çeşitli senaryolar konuşulmaya başlandı.

14 Mayıs’a yetişmesi mümkün görünmüyor

Seçim takvimine göre cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin 18 Haziran’da yapılması gerekirken Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklama ile seçimi 14 Mayıs’a çekmeyi planladıklarını açıklamıştı. Ancak, 30 binin üzerinde vatandaşın yaşamını yitirdiği iki depremin ortaya çıkardığı ağır bilanço nedeniyle seçimin 14 Mayıs’a yetişmesinin mümkün olmadığı hem iktidar çevrelerince hem de muhalefet tarafından dile getiriliyor.

İyi Parti Temsilcisi Öztürk: Anayasada çok açık

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin 18 Haziran’a yetişip yetişmeyeceği ise şimdiden tartışma konusu oldu. Kulislerde AKP’nin seçimi YSK kanalıyla iptal ettirmek isteyeceği belirtilirken, muhalefet buna karşı çıkıyor.

Seçim süreci ile ilgili T24’ün sorusunu yanıtlayan İyi Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, seçimlerin ertelenmesi durumunun anayasada çok açık bir şekilde yazıldığına dikkati çekti. Öztürk, şunları söyledi:

"Tamamen Meclis’in yetkisinde"

“Sadece savaş durumunda seçimler ertelenebiliyor ve o da cumhurbaşkanı kararıyla olamıyor. Tamamen Meclis’in yetkisine bırakılmış. Yani 400 milletvekilinin oyu gerekiyor. Bu konuda anayasanın 2012/30 sayılı bir kararı var, ‘savaş ya da başka bir nedenden kaynaklanan bir zaruret halinde’ diyor. Ancak, bu kararın da seçimin ertelenebileceği şeklinde değerlendirilmesi mümkün değildir, anayasaya aykırıdır. İstisnalar dar yorumlanır.

"Anayasaya geçici madde eklenmeli"

Diğer yandan seçime ilişkin yapılan düzenlemelerin bir yıl içinde yapılacak seçimlere uygulanamayacağına dair kanuni hüküm de var. Dolayısıyla seçimleri ertelemek için tek bir seçenek var, o da Meclis’te 400 milletvekilinin oyuyla, seçimin ertelenme kararının geçici madde ile anayasaya eklenebilir.

"Büyük illerde, o şehir özelinde sandık kurulabilir"

Deprem bölgesinde sıkıntı olduğu düşünülüyorsa, büyük illerde Kahramanmaraş, Hatay, Antep gibi depremden etkilenen iller için özel sandıklar kurulabilir. Çünkü 1,5 milyonluk şehirde 300 bin kişiyle vekil seçmek çok hakkaniyetli olmayabilir.”