İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “İlk çeyreği tek haneli enflasyonla geçirebilirsek, kalan 3 ay için daha ümitli olabiliriz” dedi.
Avdagiç, Ekonomim'e değerlendirmelerde bulundu. Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ile ilgili, “EYT’nin bombası henüz düşmedi” benzetmesi yapan Avdagiç, şunları söyledi:
“Yaklaşık 1,5 milyon kişinin EYT’li olması bekleniyor. Emekli olanların belli kısmı kendi mevcut işyerlerinde çalışmaya devam edecek, belli bir kısmı da başka bir yerde iş bulup çalışacak. Ancak bir kısmı da ya iş bulamayacak ya da iş aramayacak. Bütün şartları sağlamasına rağmen emekli olmaktan çekinecek bir kesim de ortaya çıkacaktır.”
"İlk çeyrekte, enflasyonun yüzde 10’un altında olması önemli"
Avdagiç, enflasyonla ilgili, “Enflasyon için ilk çeyreği görmemiz lazım. Çünkü ilk 3 ayda asgari ücretten kaynaklı ücret artışlarının ve EYT’nin getireceği etkiyi göreceğiz. İlk çeyrekte, enflasyonu yüzde 10’un altında yani tek hane ile geçirebilmemiz çok önemli. İlk çeyreği tek haneli enflasyonla makul bir şekilde geçirebilirsek, o zaman kalan üç çeyrek için daha ümitli olabiliriz. Ben bu konuda ümitsiz değilim” ifadelerini kullandı.
"Türkiye, 2003-2007 arasında çok kötü bir tecrübe yaşadı"
Döviz kuru tartışmalarına da değinen İTO Başkanı, "Türkiye, 2003-2007 arasında çok kötü bir tecrübe yaşadı. O dönemde, dolar 1,40’lardan 1,17’lere düştü. Türkiye’de birçok üretici, ithalatçı oldu. Uluslararası piyasalardan çok rahat fon bulunuyordu, rahat sıcak para geliyordu. Öyle olunca bunu biz vatandaşlar olarak hissetmedik, sistem çalışmaya devam etti. Halbuki biz o dönem üreticimizi kollamak ve geliştirmek için adımlar atsaydık, bugün çok farklı yerlerde olabilirdik. Bizim temel yaklaşımımız döviz kuru enflasyonla paralel hareket etmeli” diye konuştu.
"Sanayi arsaları 49 yıllığına kiralansın"
Avdagiç, Türkiye’de sanayi alanlarının toplam yüzölçümünün, Türkiye’nin toplam yüzölçümüne oranının sadece yüzde 0,36 olduğunu, Almanya’da ise bu oranın yüzde 4,4 olduğunu vurguladı. Avdagiç, "Diyoruz ki 49 yıllığına kiraya verilsin, kiralayan sanayici taahhütlerini yerine getirirse bir bedelle devralsın, ya da almasın. ‘Real estate’ gibi ‘state estate’ olsun… Kesinlikle de spekülasyona fırsat vermeyelim. Ama siz eğer toplam arazinizin sadece yüzde 0,36’sını sanayiye ayırırsanız fiyatlarda spekülasyon da kaçınılmaz oluyor" önerisinde bulundu.
Avdagiç, İstanbul'da arsa fiyatlarının çok yükseldiğini, hem otel yatırımcısı hem de sanayicinin yer bulamadığını sözlerine ekledi.