Dünya

İtalya Savunma Bakanı: Çin’in Kuşak ve Yol Projesi’ne katılmak berbat bir karardı

31 Temmuz 2023 12:21

T24 Dış Haberler

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, bir önceki hükümetin Çin’in geniş kapsamlı Kuşak ve Yol Projesi’ne katılmasının “berbat bir karar” olduğunu, Pekin ile ilişkilere zarar vermeden projeden çıkılması gerektiğini söyledi.

The Guardian’ın İtalyan Corriere della Sera gazetesinden aktardığına göre Savunma Bakanı Crosetto, gazeteyle pazar günü yaptığı röportajda, dört yıl önce hükümetin aldığı kararın ihracatı artırmak için çok az işe yaradığını, karşılığında Çin’in İtalya’ya yaptığı ihracatın ise arttığını ifade etti. Crosetto, önceki dönemde alınan bu kararın “doğaçlama ve berbat” olduğunu ifade etti.

Çin’in Kuşak ve Yol Projesi’ne katılma kararını 2019 yılında alan İtalya, G7 ülkeleri ve Batılı ülkeler arasında projeye katılan tek ülke oldu. 2022’de ülke yönetimini devralan Giorgia Meloni hükümetinin, anlaşmadan çıkmak istediği daha önce de dile getirildi.

Kuşak ve Yol Girişimi projesi, Çin'i Asya, Avrupa ve ötesine bağlamak için eski İpek Yolu'nun yeniden inşa edilmesini, yollar ve nakliye rotaları için büyük miktarlarda altyapı harcaması yapılmasını öngörüyor. Ancak eleştirmenler bunu Çin'in jeopolitik ve ekonomik nüfuzunu yaymak için bir araç olarak görüyor. Özellikle Batılı eleştirmenler, projenin Çin’in küresel hakimiyet elde etmesi için devlet destekli bir kampanyası olduğu değerlendirmelerinde bulundu.

Savunma Bakanı, Pekin ile ilişkilere zarar vermeden nasıl geri adım atılacağının ise esas meseleleri olduğunu ifade etti. Bunun gerekçesini ise, Çin’in bir rakip olduğu doğru ama aynı zamanda da bir ortak” diyerek ifade etti.

Perşembe günü ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmenin ardından İtalya Başbakanı Meloni, hükümetinin Kuşak ve Yol konusunda karar vermek için aralık ayına kadar süresi olduğunu söyledi ve yakında Pekin'e gideceğini açıkladı.

Cumartesi günü İtalyan haber kanalı TG5’e verdiği mülakatta Meloni, İtalya'nın Kuşak ve Yol Girişimi'nin bir parçası olmasına rağmen Çin ile en güçlü ticari bağlara sahip G7 ülkesi olmamasının bir "paradoks" olduğunu söylemişti.