Gündem

İtalya, "iltica" riski iddiası ile Türk öğrencilere vize vermeyi durdurdu

"Banka hesabımda yeterli miktar olmasına rağmen konsolosluk tarafından ekonomik yetersizlik iddiasıyla ret aldım"

06 Aralık 2024 07:37

T24 Eğitim

İtalya, Türkiye'den öğrenci alımını durdurduğunu açıkladı. Türk öğrenciler, artan ekonomik kriz ve baskıcı politik atmosfer sebebiyle yurtdışı eğitim planlarını askıya almak "zorunda" kaldı. İltica riski iddiası ile ret alan öğrenciler, eğitim haklarının engellendiğini belirtiyorlar.

Yurtdışında eğitim görmeyi hedefleyen Türk öğrenciler, İtalya'dan art arda vize retleri alıyor. Özellikle İtalya'nın öğrenci vizelerini durdurması ve ekonomik yetersizlik ile iltica riski iddiasıyla red kararları, eğitim hayallerini sekteye uğratıyor.

Türkiye'den İtalya'ya giden öğrencilerin sayısının artmasıyla, İtalya Konsolosluğu özellikle yaz aylarında yapılan öğrenci vize başvurularını sıkı bir incelemeye tabi tuttu. Bologna Üniversitesi'nden kabul alan Yavuz Selim Gökdoğan gibi birçok öğrenci, vize randevularını almasına rağmen ekonomik yetersizlik ve iltica riski iddiasıyla karşılaştı.

Gökdoğan, "Banka hesabımda yeterli miktar olmasına rağmen konsolosluk tarafından ekonomik yetersizlik iddiasıyla ret aldım. Eğitim hakkım ihlal ediliyor," diyerek durumu özetledi. Öğrenciler, konsoloslukların geç yanıtları ve sürekli ret vermesi sebebiyle eğitimlerine başlayamadıklarını ve burslarını kaybettiklerini belirtiyorlar.

İtalya Konsolosluğu tarafından yapılan sıkı denetimler ve ret kararları, İstanbul ve İzmir'den yapılan başvuruların Ankara Büyükelçiliği tarafından yeniden incelenmesi talebini doğurdu. Öğrenciler, eğitim amaçlı yurtdışına çıkmak istediklerini ve iltica niyetleri olmadığını vurgulayarak, karşılaştıkları muameleyi eleştiriyorlar.

Torino Politeknik Üniversitesi'nden kabul alan Bahar Türkoğlu da benzer zorluklarla karşılaştı. "Evraklarım tam olmasına rağmen, sürekli eksik olduğu iddiasıyla ret alıyorum. Eğitim başladı, ben ise hala Türkiye'deyim," diyerek yaşadığı hayal kırıklığını dile getirdi. Öğrenciler, konsolosluğun artan ret verme hızı ve bilgiye erişimdeki zorlukları nedeniyle ciddi mağduriyetler yaşadıklarını ifade ediyorlar.