T24 Dış Haberler
BBC'de spor programı sunucusu ve İngiltere’nin ünlü eski milli futbolcularından Gary Lineker'in hükümetin yeni mülteci yasa tasarısıyla ilgili sosyal medya paylaşımı nedeniyle başlayan tartışmalar, İngiliz kamu yayın kurumunda krize ve spor yayınlarında dayanışma boykotuna yol açtı. Ukrayna'da savaş sürerken, İsviçre tarihi "tarafsızlığını" tartışıyor. ABD'de SVB'nin ardından Signature Bank da iflas etti.
13 Mart 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...
The Guardian | BBC yöneticileri Lieneker krizini bitirme ve ekibin isyanını önleme çabasında
BBC'de spor programı sunucusu ve İngiltere’nin ünlü eski milli futbolcularından Gary Lineker'in hükümetin yeni mülteci yasa tasarısıyla ilgili sosyal medya paylaşımı nedeniyle başlayan tartışmalar, İngiliz kamu yayın kurumunda krize ve spor yayınlarında dayanışma boykotuna yol açtı. BBC'nin sunucu olarak Lineker'in görevine ara verdiğini açıklaması üzerine, programdaki spor yorumcuları ve ekip arkadaşlarının yanı sıra BBC'nin diğer spor programlarının sunucuları ve yorumcuları da Lineker'e destek için programa çıkmayacaklarını açıkladı. BBC yönetimi, gerilimi düşürmek için Lineker’in programa geri dönmesinin yolunu açtı.
The Independent | Britanya, Silicon Valley Bank krizinden etkilenen İngiliz şirketlere yardım edecek
ABD'nde Silikon Vadisi'nin en önemli bankalarından "Silicon Valley Bank" battı. Bankanın iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana ABD'de kayıtlara geçen en büyük banka iflaslarından biri oldu. Banka, varlıkları dikkate alındığında ABD'nin büyük bankaları arasında 16'ncı sırada yer alıyordu. SVB'nin iflası, ABD ve Avrupa'da hisse senedi piyasasını olumsuz etkilerken, bankacılık hisselerinde genel olarak düşüşe neden oldu. Britanya Maliye Bakanı Jeremy Hunt, SVB’nin batmasından etkilenen İngiliz şirketlerin kurtarılması için yardım edeceklerini söyledi.
New York Times | Savaş zamanı tarafsızlık duruşu İsviçreliler için bir test
İsviçre'nin silah endüstrisi, Avrupa'nın Ukrayna'ya gönderdiği silahlar için Kiev'in ihtiyaç duyduğu cephaneleri üretiyor. Ancak İsviçre, "tarafsız" tutumunu sürdürüyor. İsviçre yasaları, ülkenin herhangi bir savaşa taraf olan ülkeye silah veya cephane göndermesini önlüyor. New York Times, tarafsızlık politikasının artık parlamentoda tartışılır hale geldiğini ve Ukrayna'daki savaşın, "İsviçre'nin tarihi tutumunu sınadığını" ifade etti.
Wall Street Journal | ABD, banka serpintisini önlemek için adımlar atıyor
ABD'de SVB'nin ardından Signature Bank da iflas etti. New York merkezli bankaya kayyum atandı. İki bankanın iflasına ilişkin yapılan ortak açıklamada, mevduat sahiplerini koruyacak kararlar sonucu oluşacak hiçbir kaybın vergi mükellefleri tarafından karşılanmayacağı vurgulandı. FED ve Maliye Bakanlığı, diğer banklara yüklenmeyi öğrenmek için bankalardan para çekilmesi için en fon sağlanacağını belirtti.
Moscow Times | Kommersant: Kremlin, savaş sırasında işgal edilen Ukrayna topraklarını direkt olarak kontrol ediyor
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında hakkında tartışmalı referandumlarla "ilhak kararı" aldığı dört Ukrayna bölgesinin, direkt olarak Kremlin tarafından kontrol edildiği öğrenildi.
Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Zaporojye ve Herson bölgeleri, Rusya'nın sekiz federal bölgesinden hiçbirine bağlanmadı ve bu bölgelere devlet başkanı temsilcisi atanmadı.
Rusya'nın önde gelen yayınlarından Kommersant, Kremlin'in işgal edilen bölgeleri kademeli olarak bu sonbahar ayında yapılacak bölgesel seçimler veya Ukrayna'daki savaşın sona ermesinden sonra entegre edebileceğini söyledi.
Gazete, Kremlin'in bölgelerin entegrasyonu için çalışmalar yapıldığına dair işaretler de vermediğine dikkati çekti.
Milletvekili Viktor Vodolatskyi, "Devlet başkanlığı yönetimi federal bölgenin fonksiyonlarını eline aldı ve gereklilikleri başarılı şekilde yerine getiriyor" dedi.
Moskova, 4 Ukrayna bölgesini 2022'nin Eylül ayında yapılan "referandumlar"la kendine bağladı. Birçok ülke, referandumların sonucunun şaibeli olduğunu ve kabul edilemeyeceğini söyledi.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, geçen hafta, "Bölgelerin bölgesel yönetim hiyerarşisine dahil edilmesi için çeşitli seçenekler üzerinde durduklarını" belirtti.
Le Monde | Emekli reformu: Hükümet, protestolar karşısında katılaşıyor
Fransa'da emeklilik yaşının kademeli olarak 62'den 64'e yükseltilmesini içeren ve tepkilere neden olan emeklilik reformuna karşı ülke genelinde protestolar devam ederken, reform paketi Fransız Senatosu'nda oylamaya sunuldu. Senatoda yapılan oylamada, reform paketi 112'ye karşı 195 oyla kabul edildi. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, hükümetin, reform paketini parlamentodan geçirmek için de çoğunluğa sahip olduğuna inandığını söylerken, "Senato'da bu akşam emeklilik reformu ile ilgili yapılan oylamada önemli bir adım atıldı" dedi. Tartışmalı yasaya göre, Fransa'da bu yıl eylülden ayından itibaren emeklilik yaşı her yıl yılda 3 ay kademeli olarak artırılacak, emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030'da ise 64 yıla ulaşacak.
Al Jazeera | Petrol devi Saudi Aramco tarihi gelir açıkladı
Dünyanın en büyük enerji şirketi olan Aramco 161 milyar dolarlık net gelir elde ederek halka açılmasından bu yana en yüksek geliri elde etti. Şirketin 2022 yılı net geliri bir önceki yla göre yüzde 46 artış gösterdi. Aramco’nun yükselen gelirlerinde Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi sonrası yaptırımlarla yükselen enerji fiyatları ve OPEC+ ittifakının üretimi artırma kararı etkili oldu. Şirket ayrıca 2022'de günde 11,5 milyon varil petrol üretimi gerçekleştirdiğini açıkladı. Suudi petrol şirketi, 2027'e kadar günlük petrol üretimini 13 milyon varile çıkarmayı hedefliyor.