Gündem

İsveç'te aşırı sağcı politikacı Kuran-ı Kerim yaktı; Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi: Yapılan aşağılık saldırıyı en güçlü şekilde lanetliyoruz

21 Ocak 2023 16:42

Dışişleri Bakanlığı, İsveç’te Kuran-ı Kerim'in yakılmasına ilişkin, “Ülkemizin tüm uyarılarına rağmen, İsveç’te bugün kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’e karşı yapılan aşağılık saldırıyı en güçlü şekilde lanetliyoruz” açıklamasını yaptı.

Aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan, bugün Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yaktı. Yaşanan olaya Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Ülkemizin tüm uyarılarına rağmen, İsveç’te bugün kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’e karşı yapılan aşağılık saldırıyı en güçlü şekilde lanetliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Ülkemizin tüm uyarılarına rağmen, İsveç’te bugün kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’e karşı yapılan aşağılık saldırıyı en güçlü şekilde lanetliyoruz. Müslümanları hedef gösteren ve kutsal değerlerimize hakaret eden bu İslam düşmanı provokatif eyleme ifade özgürlüğü adı altında izin verilmesini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Çünkü bu bir nefret suçudur. Bu aşağılık eylem aynı zamanda İslam düşmanlığının, ırkçı ve ayrımcı akımların Avrupa’da ulaştığı kaygı verici seviyenin de bir başka göstergesidir. İsveç makamlarını bu nefret suçunun failleri hakkında gerekli işlemleri yapmaya ve tüm ülkeleri ve uluslararası kuruluşları İslam düşmanlığına karşı dayanışma halinde somut tedbirler almaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kılıçdaroğlu: İnsanlık dışı saldırı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İsveç'te Kuran-ı Kerim'in yakılmasına tepki gösterdi. Olayı "insanlık dışı saldırı" olarak nitelendiren Kılıçdaroğlu, "kabul edilemez" dedi.

Kılıçdaroğlu, şunları yazdı:

"İsveç’in başkenti Stockholm’de büyükelçiliğimiz önünde Kur’an-ı Kerim’e yapılan insanlık dışı saldırı kabul edilemez. Milyarlarca Müslüman’ı incitecek bu saygısızlığın amacını da, hedefini de iyi biliyoruz. Nefret suçunun zirvesi olan bu faşizmi lanetliyorum."

Babacan İsveç'teki müslümanlara seslendi: " sağduyunuzu kaybetmeyeceğinizi biliyorum"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Twitter hesabından olay hakkında, ırkçı ve İslam karşıtı dürtü dedi. İsveç'teki müslümanlara seslenen Babacan, "Sağduyunuzu kaybetmeyeceğinizi biliyorum" ifadelerini kullandı.
 
Babacan paylaşımında şöyle yazdı:
 
"İsveç’te ırkçı ve İslam karşıtı dürtülerle yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in yakılmasını şiddetle telin ediyorum. İsveç’teki Müslüman dostlarıma da sesleniyorum: İnanıyorum ki İsveç halkının çoğunluğu bu radikal fikirleri desteklemiyor, sağduyunuzu kaybetmeyeceğizi biliyorum."

Davutoğlu: İnsanlıktan nasibini almamış saldırganlar 

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, İsveç'e tepkisini "Saldırganlar cezasız kalmamalı" ifadeleriyle gösterdi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Davutoğlu, şu ifadeleri yazdı:
 
"İsveç'te Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerim'e yönelik alçak saldırıyı lanetliyorum. İslamofobiye karşı İsveç hükümeti gerekli adımları atmalı, insanlıktan nasibini almamış saldırganlar cezasız kalmamalı."

Türkiye Değişim Partisi: Bu ifade özgürlüğü değil, alçaklıktır

Türkiye Değişim Partisi (TDP) tarafından yayımlanan basın bülteninde İsveç'te Kuran-ı Kerim yakılmasını kınadı. "Bu İslam düşmanı alçakça eylem asla ifade özgürlüğü değildir" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Müslümanları hedef gösteren, kutsal değerlerimize hakaret eden bu İslam düşmanı alçakça eylem asla ifade özgürlüğü değildir. Bu açıkça nefret suçudur. Avrupa’nın göçmenlere karşı gösterdiği ikiyüzlülüğün bariz bir örneğidir. Avrupa’nın Müslüman göçmenlere karşı gösterdiği ayrımcılığın bir dışavurumudur.

Yapılan bu aşağılık davranışa İslam dünyası ve ülkemizi yönetenler çok daha kararlı ve sert tepki vermek zorundadır. Yapılan bu aşağılık davranışa İslam dünyası ve ülkemizi yönetenler çok daha kararlı ve sert tepki vermek zorundadır."