Bir süredir dar boğazın yaşandığı ekonominin, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul seçimini iptal etme kararıyla ağır bir yükün altına girdiği belirtiliyor. Seçimin tekrarlanacağının açıklanmasıyla döviz kuru yükselmeye başladı. Kur ve faiz artışının yanı sıra seçim vaatleri nedeniyle ekonominin daha da zayıflayacağı konuşuluyor.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, İstanbul seçimi ekonomiyi iki koldan vuracak. Ekonomi, bir cephede artan döviz kuru ve faizin ağır baskısını yaşarken, diğer cephede yeni seçim vaatlerinin faturası altında ezilecek. Seçimin, iktidarla zam pazarlığına oturmaya hazırlanan işçi ve memur ile bin liralık bayram ikramiyesine zam bekleyen emekliler için adeta piyango olduğu görüşü dile getiriliyor.
Öte yandan şirketlerin mali dengesinin bozulması da ihtimaller arasında. İktidar köprü, otoyol ve şehir hastaneleri gibi mega yatırımları döviz üzerinden garanti ödemeli yaptırdığı için dövizdeki her artış bütçe açığını daha da artıracak. Aynı dış borçlarını karşılayabilmek için daha çok TL ödemek zorunda kalan özel sektörün de mali yapısı bozulacak. Kur ve faizlerdeki artış zam dalgasını getirirken halkı alım gücü düşecek, yoksulluk daha da artacak.
Sözcü'den Süzer, işçi, memur ve çiftçi kesiminin beklentilerini şöyle sıraladı:
– 200 bin kamu işçisi yüksek zam almayı umuyor.
– Memur ve işçiler ağustostaki toplu sözleşme için yüksek zam sözü almak istiyor. Emeklilerse bin liralık bayram ikramiyesine %26 zam bekliyor.
– Emeklilikte yaşa takılanlar şansını bir kez daha deneme imkanı bulurken, öğretmen, polis, hemşire ve din görevlileri 3600 ek göstergenin seçimden önce çıkarılmasını istiyor.
– İşçilerin karşı çıkacak Kıdem Tazminatı Fonu'nun rafa kalkması bekleniyor.