Gündem

İstanbul'da görülen "Raf Bulutu" nedir ve nasıl oluşur?

Raf bulutu (shelf cloud), İstanbul'da meydana gelen şiddetli yağışın ardından sosyal medyada merak edilmeye başladı. Raf bulutu olarak bilinen shelf cloud'un ne olduğu ve nasıl oluştuğu vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Peki, raf bulutu nedir, nasıl oluşur?

25 Mart 2024 15:13

İstanbul'da Shelf cloud (Raf Bulutu) oluştu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) son değerlendirmelerine göre, bugün İstanbul'da sağanak ve fırtına bekleniyordu.

Raf bulutlarının görülmesinin ardından İstanbul'da kısa süre içinde şiddetli yağış ve fırtına başladı. 

Raf bulutu nedir?

Raf bulutu, bir fırtına hattının önünde yer alan belirgin bir bulut formasyonudur. Genellikle düz bir tabaka gibi görünen ve bir rafa benzer şekilde yatay olarak uzanan bir bulut şeridi olarak tanımlanır.

Raf bulutları, şiddetli hava olaylarına, özellikle de şiddetli rüzgârlara ve hortuma yol açabilen bir atmosferik olayı temsil eder.

Raf Bulutu nasıl oluşur?

İstanbul’da görülen ve havanın bir anda kararmasına neden bu bulutun adı bilimsel adıyla raf bulutudur. Raf bulutları, arcus bulutlarının bir alt türüdür.

Arcus bulutu, genellikle güçlü fırtınalar sırasında oluşur ve cumulonimbus bulutunun altında ona bitişik şekilde bulunur.

Cumulonimbus bulutları yukarı doğru yükselen yoğun bulutlardır. Dolu, gök gürültüsü ve şimşek oluşturabilirler. Cumulonimbus bulutlarının alt kısmı düzdür ve yerin yüzeyinin üzerinde karanlık bir duvar gibi görünür.

Cumulonimbus bulutundan aşağı yönlü bir soğuk hava akımı yere ulaştığında soğuk hava yerin yüzeyi boyunca yayılır. Bu sırada yerin yüzeyinin üzerindeki nemli sıcak havanın yukarı doğru hareket etmesine neden olur.

Nemli sıcak hava yukarı doğru yükselirken soğuyarak yoğunlaşır ve arcus bulutlarını oluşturur.