Türkiye'de 11 ilde yıkıma neden olan, 50 bine yakın insanın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından beklenen Marmara depremi için İstanbul’da hazırlıklar hızlandı. Bu doğrultuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yeni imar düzenlemesine hazırlanıyor. İBB Meclisi’ne sunulan düzenlemeye göre, yeni inşa edilecek yapılarda asma kat olmayacak, iki kattan fazla katı bulunan yapılara bodrum katı zorunluluğu getirilecek.
Düzenlemeye ilişkin konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, yönetmelik değişikliğinin uzmanlar ve bilim insanlarının görüşleri doğrultusunda hazırlandığını söyledi. Milliyet’e konuşan Gökçe, şu bilgileri verdi:
“Asma kat yapılmasına da yumuşak kat yapılmasına da müsaade etmeyeceğiz”
“Asma kat, binanın simetrisini bozup kısa kolon etkisi yarattığı için olası bir deprem durumunda binanın oradan çökmesine yol açabilecek etkenlerden biri. Asma kat yapılmasına da depremde kırılganlığı çok yüksek yumuşak kat yapılmasına da müsaade etmeyeceğiz. Zemin katı 4,5 metre yapıp zerine de asma kat yapıyor ve binanın simetrisini bozuyorlar. Bu ülkemizin birçok kentinde çok yaygın. Depremde de gördük ki binaların önemli bir bölümü taşıyıcı sistemine zarar verildiği, alt kattaki dükkân, banka, market, galeri, fırının taşıyıcıya zarar verdiği için çöktü. Bu durum yeni binalarda da görüldü. Onun için biz asma katı yasaklıyoruz.
“iki katı geçen her bina da bodrum kat yapılması zorunlu olacak”
Bundan sonra iki katı geçen her bina da bodrum kat yapılması zorunlu olacak. Dolayısıyla temeli kuvvetli, temeliyle zemine daha net bir şekilde yapışan ve devrilme riski az olan yapılar yapılacak. Dört katta bir veya altı katta bir bodrum kat yapılır. Biz, İstanbul’da iki katı geçen her bina da bunu uygulayacağız.”
Deprem konteyneri zorunluluğu
İmar düzenlemesinin İBB Meclisi’nden geçmesi durumunda bundan sonra 100’den fazla bağımsız bölüm bulunan veya 2000 m2’den büyük parsellerde deprem konteyneri zorunlu olacak.
Deprem toplanma alanlarına tuvalet, temiz su gibi…
Afet anında deprem toplanma alanı olarak belirlenmiş alanlarda tuvalet, kanalizasyon, foseptik, temiz su gibi temel ihtiyaçların altyapısının tesisi zorunlu kılınacak.
2001’den önce yapılmış olan yapılara şartlı yapı kullanma izin belgesi
12 Ağustos 2001’den önce yapılmış olan yapıların Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne uymayanlara yapı kullanma izin belgesi verilmeyecek.
Tadilat ruhsatı zorunlu olacak
Riskli yapılar güçlendirme veya dönüşüm yoluyla yenilenecek. Her türlü imalat yapı ruhsatına tabi tutulacak, tadilat ruhsatı zorunlu olacak. Çıkmalar sınırlandırılacak.