Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararına rağmen Taksim Meydanı'nda kutlanmasına izin verilmeyen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde gözaltına alınan 35 kişi ve Saraçhane’deki Bozdoğan Kemeri önünde polisin müdahalesinin ardından yaşananlar gerekçesiyle ev baskınlarıyla gözaltına alınan 30 kişi olmak üzere toplamda 65 kişi sabah saatlerinde Çağlayan Adliyesi'ne getirildi.
Gözaltındaki 65 kişiden 52'si, savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. İfadeler için 26 savcı görevlendirilmişti.
Tutuklamaya sevk edilen 52 kişinin hakimlik sorguları, üç ayrı sulh ceza hakimliğinde gerçekleştirildi. 52 kişiden 38'i tutuklanırken 14'ü adli kontrolle serbest bırakıldı. Savcılık aşamasında da 13 kişi adli kontrolle serbest bırakılmıştı.
1 Mayıs sabahı Taksim ve çevresinde gözaltına alınanların 35'inin gözaltı süresi, iki kez üst üste birer günlüğüne uzatılmıştı. 3 Mayıs'ta sabah saatlerinde de ev baskınlarıyla 30 kişi gözaltına alınmıştı. Halkevleri, Devrimci Gençlik Dernekleri (DGD), Sol Parti, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Öğrenci Faaliyeti ve Sosyalist Mücadele İnisiyatifi (SMİ) sabah saatlerinde sosyal medya paylaşımları yaparak üyelerinin gözaltına alındığını duyurmuş; hakkında gözaltı kararı olanların sayısının da 47 olduğu öğrenilmişti.
"Kaçtıkları adreslerde yakalandılar" tartışmasıİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonlara ilişkin bir video yayımlayarak “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde İstanbul’da Taksim Meydanına çıkmak için SARAÇHANE Meydanında toplanan ve polislerimize taşlı sopalı saldırıda ve fiziki müdahalede bulunan 29 şüpheli olaydan sonra kaçtıkları adreslerde bugün yakalandı. Kamera kayıtları ve yüz tanıma sistemi ile saldırıya karıştığı tespit edilen diğer şahısları yakalamaya yönelik operasyonlarımız devam ediyor” diye yazmıştı. "Bu sabah ikamet adreslerinden gözaltına alındılar, kaçma durumu söz konusu değil"29 kişinin gözaltı sürecini takip eden Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı avukat Çiğdem Akbulut, İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın "29 şüpheli olaydan sonra kaçtıkları adreslerde bugün yakalandı" ifadeleriyle ilgili T24'e konuştu: Yerlikaya'nın ifadelerini "Anayasadan doğan haklarını, üstelik henüz çok da yakın tarihli Anayasa Mahkemesi kararı ortada iken kullanmak isteyen insanların önce İstanbul Valisi tarafından tehdit edilmeleri şimdi de İçişleri Bakanı tarafından hedef gösterilmeleri söz konusudur" ifadeleriyle değerlendiren avukat Akbulut, müvekkillerinin ikamet adreslerinden gözaltına alındığını duyurdu: "Bakanın 'kaçtıkları adreslerden yakalandılar' şeklindeki açıklaması, ancak ve ancak aslında hiçbir meşruluk zeminlerinin olmadığının kanıtıdır. Demokratik, anayasal haklarını kullanmaları, hukuka aykırı şekilde polis tarafından engellendiği için direnen insanlar, 1 Mayıs eylemi tamamlandığında evlerine dönmüş ve bu sabah ikamet adreslerinden gözaltına alınmışlardır. Öncesinde kimse ifadeye çağrılmamıştır. Herhangi bir kaçma durumu söz konusu değildir" |