Dünya

İsrail, Sinvar’ı istihbarat sonucu değil tesadüfen bulmuş: Operasyonu iki kişinin üçüncü kişiye yol vermesi başlatmış

Sinvar, yaralı halde saklandığı evde kendisini görüntüleyen İHA’ya tahta sopa fırlatarak uzaklaştırması sonrası eve yapılan ikinci tank atışında yaşamını yitirdi

18 Ekim 2024 12:28
Namık Durukan

İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesi sonrası Hamas’ın liderliğine getirilen Yahya Sinvar’ın İsrail ordusu tarafından öldürülmesine ilişkin ayrıntılar netleşmeye başladı. Sinvar’ın, İsrail istihbaratının elde ettiği bilgi kapsamında yapılan bir operasyonla değil Gazze’nin Refah kentinde ordu güçlerinin operasyonunda tesadüfen öldürüldüğü ortaya çıktı. Sinvar, yaralı halde saklandığı evde kendisini görüntüleyen İHA’ya tahta sopa fırlatarak uzaklaştırması sonrası eve yapılan ikinci tank atışında yaşamını yitirdi.

Yayımlanan görüntülerle öldürüldüğü kesinlik kazanan Hamas Lideri Yahya Sinvar’ın, ölmeden önceki son görüntüleri İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü kuralsız acımasız savaşın boyutunu gözler önüne serdi. Sinvar’ın öldürülmesi diğer liderlere yapılan saldırılarda olduğu gibi İsrail istihbaratının verdiği bilgi doğrultusunda gerçekleşmedi. Sinvar, Gazze’nin Refah kentindeki Tal Sultan’da, sınırdan sadece bir kilometre uzaklıkta yaşamını yitirdi.

Üçüncü kişiye yol verilmesi askerleri harekete geçirmiş

Sinvar’ın örgütün liderliğine getirilmesinden kısa süre sonra İsrail operasyonunda öldürüldüğü iddiaları iddia edilmiş, bu iddia yalanlanmıştı. Arap medyası, Sinvar’ın hayatının son anlarına ilişkin şu bilgilere yer verdi:

“Merhum Hamas lideri Yahya Sinvar, Gazze’de işgalci İsrail güçlerine karşı son nefesine kadar savaştı. Ve canını savaşırken teslim etti. Öğleden sonra 15.00 civarında İsrail’e ait bir drone aracı, üç kişinin bir binadan çıkıp evden eve dolaştığını, iki kişinin ise üçüncü kişiye yol verdiğini tespit etti. İşgal ordusu binalara tankla ateş açarak üç kişiden birisini yaraladı. İkisi bir binada saklanırken, üçüncüsü başka bir binaya girdi. İsrail tankları her iki binayı da hedef aldı.

Sinvar ikinci kata çıktı ve ilerleyen askerlere iki el bombası atarak askerlerden birini yaraladı. Daha sonra bir drone, onu yaralı ve yüzü kapalı halde buldu. Sinvar, başka bir tank ona mermi atmadan önce drone’a tahta sopa fırlattı.

Yahya Sinvar, işgalci Siyonistlerin bir yılı aşkın süredir iddia ettiği gibi, rehinelerle birlikte bir tünelde bulunmadı. Yalnızdı ve son anlarına kadar yiğitçe savaşıyordu"

Kendisini görüntüleyen İHA’ya elindeki sopayı fırlatıyor

Yahya Sinvar’ın öldürülmesine ilişkin İsrail kaynaklarında ise, “Sinvar, bulunduğu evin tank top mermisi ile bombalanması sonucu ağır yaralanıyor. Bunun üzerine İsrail piyade birlikleri, evin içinde kimin olduğunu tespit etmek için insansız hava aracı gönderiyor. Sinvar, ağır yaralı ve elinde kan akıyor bir haldeyken İHA’ya sopa ile vurmaya çalışıyor. Bunun üzerine İsrail tankları evi tekrar bombalıyor” bilgilerine yer verildi.

"Şehit edilmeyi tercih ederim"

Sinvar, ölümünden önce yaptığı bir konuşmada, eceliyle değil savaşarak ölmek istediğini belirtiyordu.
“Düşmanın bana verebileceği en büyük hediye beni öldürmeleridir” diyen Sinvar, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullanıyor:

“Düşmanın elinde şehit olarak Allah’ın huzuruna çıkmak istiyorum. 59 yaşındayım Koronavirüsten ölmektense bir F-16 tarafından şehit edilmeyi tercih ederim. Felç, kalp krizi veya kaza sonucu ölmek istemiyorum. Sıradan bir ölümden ziyade şehit olmak istiyorum"

Üzerinden neler çıktı?

Sinvar’ın yaşamını yitirdiği evde üzerinden çıkan malzemeler arasında İsrail makamları tarafından paylaşıldı. Malzemeler arasında Kalaşnikof silah, silaha ait iki şarjör, çanta, hücum yeleği, hadis kitabı, mendil, tespih, zikirmatik, el feneri ve bir mermi ve kendisine ait olmayan bir pasaport dikkat çekiyor.