Dünya Basınında Bugün

İsrail Lübnan saldırılarını sürdürüyor, Biden'dan Avrupa'da ve Orta Doğu'da barış çağrısı | Dünya Basınında Bugün

25 Eylül 2024 09:31

T24 Dış Haberler

The New York Times, İsrail ve Lübnan saldırılarının giderek yoğunlaştığını ifade ederken, ABD Başkanı Joe Biden Birleşmiş Milletler konuşmasında barış çağrısında bulundu. Britanya Başbakanı Keir Starmer, halka inanç ve uzlaşı vurgusu yaparken, Hizbullah Tel Aviv'e düzenlediği balistik füze saldırısını üstlendi. 

25 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 


The New York Times
| İsrail Lübnan saldırılarını sürdürüyor, kriz derinleşiyor

İsrail savaş uçaklarının Lübnan'da Hizbullah'a ait daha fazla hedefi vurmasının ardından çok sayıda kişi hayatını kaybetti. İsrail'in geniş çaplı hava saldırıları, Hizbullah'ın egemen olduğu ülkenin çeşitli bölgelerinden başkent Beyrut'a büyük bir sivil göçüne neden olurken, sokakların tıkandığı görüldü. 

The Financial Times | Biden, BM'nin Orta Doğu barışına yönelik teklifini kabul etti 

ABD Başkanı Joe Biden, New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı son konuşmasında, dünya liderlerine "demokrasiyi koruma ve halka hizmet etme" çağrısında bulundu. Biden ayrıca hem Avrupa'da, hem de Orta Doğu'da barış çağrısını yineledi. Biden, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği ve yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından "Tam ölçekli bir savaş kimsenin çıkarına değil. Durum tırmanmış olsa bile, diplommatik bir çözüm halen mümkün" diye konuştu. Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşla ilgili olarak ise, "Ukrayna adil ve kalıcı bir barış elde edene kadar, Ukrayna'ya desteğimizi kesmeyeceğiz" diye ekledi. 

The Guardian | Starmer'dan "inancınızı koruyun" çağrısı

Britanya Başbakanı Keir Starmer, 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarının ardından "uzlaşmalar ve zor kararlar" gerektiğini vurguladı. Starmer, İşçi Partisi'ne yaptığı açıklamada halkın uzlaşmayı kabul etmesi halinde Britanya'nın "refah ve istikrar ülkesi" olacağını söyledi. Starmer, başbakan olarak gerçekleştirdiği ilk konuşmasında, "hükümetin yaptığı zor tercihler karşısında kamuoyuna inançları korumaları" çağrısında bulunarak, gerçek değişime yönelik hazırlıklar yapıldığını da ekledi. Bu hazırlıklar arasında yeni hapishaneler inşa etmek ve daha ucuza elektrik sağlamak, düzensiz göçle mücadele etmek gibi aşamalar yer alıyor. 


Al Arabiya
| Hizbullah, Tel Aviv yakınlarındaki Mossad üssünü hedef alan roket ateşlediğini duyurdu

Hizbullah tarafından yapılan açıklamada, Tel Aviv yakınlarındaki İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın karargahını hedef alan bir balistik füze fırlatıldığı duyuruldu.  Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısını takiben İsrail'le yaklaşık bir yıldır devam eden mücadelenin ardından örgüt ilk kez balistik füze saldırısı üstlendi.

İsrail ordusu Çarşamba günü, Tel Aviv'de sirenlerin çalmasının ardından Lübnan'dan atılan bir füzeyi engellediğini açıklamıştı.

Hizbullah yaptığı açıklamada, "Tel Aviv eteklerindeki Mossad karargahını hedef alan bir 'Kadir 1' balistik füzesi fırlatıldı. Saldırı, Gazze halkına destek ve Lübnan halkını savunmak amacıyla düzenlendi" dedi.