T24 Dış Haberler
İsrail'in aşırı sağcı koalisyon hükümeti, işgal altındaki Batı Şeria'da inşa edilmek üzere binlerce yeni konut planını onayladı ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’e, 27 yıldır yürürlükte olan önlemleri atlayarak yasadışı yerleşimlerin inşasını hızlandırması için geniş yetkiler verdi.
Başbakan Binyamin Netanyahu pazar günü kabinede onayladığı kararla, Maliye Bakanı Smotrich'e uluslararası hukuka göre yasadışı kabul edilen yerleşimlerin inşası için altı aşamalı süreci baypas etme yetkisi verdi. The Guardian’ın aktardığına göre Maliye Bakanı, “Yerleşimleri büyütmeye ve İsrail'in bölgedeki hakimiyetini güçlendirmeye devam edeceğiz" dedi.
İsrail’de aşırı milliyetçi ve dinci siyasi partilerin bir araya gelerek oluşturduğu koalisyon hükümeti, işgal altındaki Batı Şeria'da yerleşimlerin genişletilmesini önceliklerinin en başına koymuştu.
Al Jazeera’nın haberine göre Netanyahu'nun Likud Partisi, İsrail topraklarının dört bir yanında Celile, Necef Çölü, Golan Tepeleri ve işgal altındaki Batı Şeria'nın dini isimleri olan Yahudiye ve Samarya’da yerleşimi ilerletme ve geliştirme sözü vermişti.
ABD derin rahatsızlık duyduğunu açıkladı
Washington’un barışın önünde bir engel olarak gördüğü yerleşimlerin genişletilmesi hamlesinin durdurulması yönündeki baskısına rağmen kararın onaylandığı belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı bu son adımdan “derin rahatsızlık” duyduğunu açıkladı. İsrail Hükümeti’ne, verdiği taahhütlerini yerine getirme ve gerilimi azaltmaya yönelik diyaloğa geri dönmesi çağrısında bulundu.
Bakanlık Sözcüsü Matthew Miller pazar günü yaptığı açıklamada "ABD, iki devletli bir çözüme ulaşılmasını zorlaştıran ve barışın önünde engel teşkil eden bu tür tek taraflı eylemlere karşıdır" dedi.
Daha önce, işgal altındaki Batı Şeria'daki yasadışı yerleşimler İsrail ordusunun kontrolü altına girmişti. İnşaat sürecinde, İsrail ordusunun Batı Şeria'yı yöneten sivil organı tarafından denetlenen altı aşama vardı. Bu aşamaların herhangi birinde uluslararası toplum veya İsrailliler tarafından itirazda bulunulabiliyordu.
Al Jazeera’nın Batı Kudüs’teki muhabiri Imran Khan, Smotrich'in artık hangi yerleşimlerin inşa edilebileceği konusunda “ilk ve son söz sahibi” olduğunu söyledi.
Netanyahu'nun koalisyonunun ocak ayında göreve geldiğinden bu yana, çoğu işgal altındaki Batı Şeria'da olmak üzere 7,000 yeni konut inşasına onay verdiği belirtildi. Hükümet ayrıca yerleşimcilerin daha önce boşaltılmış olan bölgelere geri dönmelerinin önünü açmak için bir yasa değişikliği yaptı.
İşgal altındaki Batı Şeria'da 1967'deki Altı Gün Savaşı sırasında İsrail tarafından ele geçirilen topraklar üzerinde inşa edilen yerleşimlerde yaklaşık 750 bin İsrailli yaşıyor.
Yerel direniş örgütlerinden Gazze’yi 2007 yılından beri kontrol eden Hamas, bu adımın bölgedeki gerilimi tırmandıracağını söylerken El Fetih de yerleşimcilerin “Gazze Şeridi’nden çıkarıldıkları gibi Batı Şeria’dan da çıkarılacaklarını” söyledi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'e kınama
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün öğle saatlerinde yayınlanan yazılı açıklamada "İsrail makamlarının yasadışı yerleşim faaliyetlerini artırmasını ve Batı Şeria'nın en az 19 beldesinde 4,500 birimlik yeni yasadışı yerleşim yeri inşa edilmesi yönünde açıklanan planları kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, İsrail'in kalıcı barış zeminine "ciddi zararlar veren ve uluslararası hukuka aykırı" adımlarının kabul edilemez olduğu, Türkiye'nin "bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti'nin vücut bulmasına yönelik" iki devletli çözüm çabalarını desteklemeye devam edeceği yazıldı.
İsrail ve Türkiye, 2022'de Yair Lapid Başbakanlığı'nda diplomatik ilişkileri normalleştirmiş ve karşılıklı büyükelçi atamıştı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçmişte sık sık karşı karşıya geldiği Netanyahu'nun aşırı sağcı bir koalisyonla İsrail'de tekrar Başbakan seçilmesinin normalleşme sürecini olumsuz etkileyeceğinden endişe ediliyordu.