Dünya

İsrail, İran saldırısının ardından Lübnan'ın güneyindeki askerî varlığını artırdı

Ek birlikler, operasyonun sınırlı komando baskınlarının ötesine geçtiği değerlendirmelerini beraberinde getirdi

02 Ekim 2024 11:45

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, İran'ın misilleme saldırılarının ardından Lübnan'ın güneyindeki kara operasyonlarına düzenli piyade ve zırhlı birliklerin de katıldığını duyurdu. 

İsrail'in, İran'ın saldırısından bir gün sonra Hizbullah'la çatışmak üzere güney Lübnan'daki varlığını arttırması, Orta Doğu'nun daha geniş bir çatışmanın içine çekilebileceği endişelerini arttırdı.

Golani Tugayı, 188. Zırhlı Tugay ve 6. Piyade Tugayı dahil olmak üzere 36. Tümen'den piyade ve zırhlı birlikler; İsrail'in güneydeki birliklerine eklendi. Ek birlikler, operasyonun sınırlı komando baskınlarının ötesine geçtiği değerlendirmelerini beraberinde getirdi. 

Ancak İsrail ordusu, kara operasyonunun büyük ölçüde sınırdaki tünelleri ve diğer altyapıyı yok etmeyi amaçladığını ve Beyrut'u ya da güney Lübnan'daki büyük şehirleri hedef alan daha geniş bir operasyon planlanmadığını söyledi.

İsrail ve ABD, karşılık verileceğini söylemişti

İran, çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail'e yönelik en büyük askeri saldırısı olan füze saldırısının "yeni bir provokasyon olmaması halinde" sona ereceğini belirtirken, İsrail ve ABD karşılık verecekleri sözünü verdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın ağır bir bedel ödeyeceğini söyleyerek karşılık verme sözü verdi. Washington, İsrail'in 180'den fazla balistik füzenin kullanıldığını söylediği salı günkü saldırının “ağır sonuçları” ile İran'ın yüzleşmesini sağlamak için uzun zamandır müttefiki olan İsrail ile birlikte çalışacağını söyledi.

ABD haber sitesi Axios'un İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre; İsrail, İran'daki petrol üretim tesislerini ve diğer stratejik bölgeleri hedef alabilecek “önemli bir misillemeyi” birkaç gün içinde başlatacak.

İsrail, günlerce süren ağır saldırıların ardından büyük ölçüde boşaltılan Lübnan'ın güney banliyöleri için yeni tahliye emirleri yayımladı.

Lübnan hükümetinin salı günü açıkladığı istatistiklere göre, Lübnan'da neredeyse bir yıldır devam eden sınır ötesi çatışmalarda yaklaşık bin 900 kişi öldü ve 9 binden fazla kişi de yaralandı.

İran'ın füze saldırıları ve İsrail'in Lübnan'daki operasyonları, Tahran'ın Orta Doğu'daki vekilleri olan Hizbullah, Yemen'deki Husiler ve Irak'taki silahlı grupların Hamas'ı desteklemek üzere saldırılar başlatması nedeniyle dünya çapında alarma neden oldu.