Dünya

İsrail'e füze saldırıları: İran 'ikinci ve daha yıkıcı' bir saldırı olacağını söylerken, Netanyahu 'İran büyük hata yaptı, bedel ödeyecek' dedi

02 Ekim 2024 01:17

İran'dan İsrail'e 200'e yakın füze fırlatılmasının ardından İsrail genelinde ölü ya da yaralı olmadığı duyuruldu. Sivillerin sığınaklardan çıkabileceği ifade edildi. İran ikinci ve daha yıkıcı bir saldırı olacağını söyledi. İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari ise, İsrail Hava Kuvvetleri'nin bu gece güçlü bir şekilde karşılık vereceğini ifade etti.

İsrail ordusu İran'dan 180'e yakın füze fırlatıldığını söyledi. Çoğu füzenin İsrail ve ABD hava kuvvetleri tarafından engellendiği belirtildi.

Bazı bölgelere füze ulaştığı bildirildi. Hasar tespiti yapıldığı ifade edildi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu "İran bu gece çok büyük bir hata yaptı ve bedelini ödeyecek" dedi.

Kabine toplantısı açılışına konuşan Netanyahu "İran düşmanlarımıza karşı misillemede bulunma kararlılığımızı anlamıyor. Anlayacaklar. Koyduğumuz kurala uyacağız, bize kim saldırırsa karşılık vereceğiz" dedi.

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari de, “Hem savunmada hem de saldırıda yüksek alarm durumundayız. İsrail vatandaşlarını savunacağız. Bu saldırının sonuçları olacaktır. Planlarımız var ve karar verdiğimiz yer ve zamanda operasyon yapacağız” dedi.

Sözcü, “Herhangi bir can kaybından haberdar değiliz” diye ekledi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, İran'ın son saldırısının Nisan'dakine kıyasla "iki kat daha büyük olduğunu" açıkladı.

General Patrick Ryder, ABD Donanmasına ait iki destroyerin, İran füzelerine onlarca engelleyici füzeyle karşılık verildiğini belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, X üzerinden yaptığı paylaşımda, İran'ın ve bölgenin barış ve güvenliğinin sağlanması amacıyla İsrail saldırganlığına karşılık verilmesinin meşru hakları olduğunu belirtti.

İran'ın çıkarlarını ve vatandaşlarını savunmak için bu füze saldırısının yapıldığını yazan Pezeşkiyan, bunun yalnızca İran'ın kapasitesini göstermek için bir işaret olduğunu belirtti.

"İran'la çatışmaya girmeyin" dedi.

İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik ve Dış ilişkiler Komitesi Başkanı İbrahim Azizi, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, bunun İran Devrim Muhafızları saldırılarının ilk dalgası olduğunu söyledi.

Askeri merkezlerin hedeflendiğini ancak olası yanlış hesaplamalar nedeniyle saldırılarda sivillerin de vurulmuş olabileceğini ifade etti.

"Daha da yıkıcı" ikinci bir saldırı olacağını ekledi.

Azizi, İran'ın değerlendirmelerine göre İsrail'in İran'ın bu akşamki saldırısına "misilleme yapamayacağını" iddia etti.

İsrail'in güneyindeki Aşkelon

Neler yaşandı?

BBC'nin Kudüs'te bulunan muhabirleri iki kez patlama sesi duyduklarını kaydetti.

İran Devrim Muhafızları'ndan yapılan açıklamada, "onlarca" füzenin İsrail'e fırlatıldığı kaydedildi. Açıklamada, İsrail yanıt verdiği takdirde yeni bir saldırı yapılacağı da söylendi.

Birkaç saat önce BBC'nin ABD'li yayın ortağı CBS News'e konuşan Beyaz Saray yetkilileri, İran'ın İsrail'e çok yakın bir zamanda balistik füze saldırısı düzenlemesinin beklendiğini söylemişti.

Bu açıklamanın ardından İsrail'in merkez bölgelerinde hava saldırı sirenleri duyuldu.

İran, Suriye'deki konsolosluğuna İsrail'in düzenlediği saldırıya misilleme olarak 13 Nisan'da İsrail'e 300'den fazla SİHA ve füze yollamıştı.

ABD'li yetkililer, İran'ın bu saldırıyla benzer büyüklükte ya da daha geniş kapsamlı bir saldırıya hazırlandığını ifade etmişti.

Tel Aviv'deki silahlı saldırıda en az yedi kişi öldü

Bu arada, füzeler ateşlenmeden kısa süre önce, Tel Aviv'de silahlı saldırganlar etrafa ateş açtı ve bıçakla saldırdı.

İsrail basını en az yedi kişinin hayatını kaybettiğini, en az dokuz kişinin de yaralandığını bildirdi.

Polis iki saldırganın "etkisiz hale getirildiğini" söyledi. Olayı bir "terör" saldırısı olarak nitelendirdi.

Hizbullah, İsrail'in Lübnan topraklarına girdiğini yalanladı

İsrail ordusu Salı sabahı Lübnan'ın güneyinde karadan "sınırlı" saldırılara başlandığını duyurmuş, ardından Hizbullah, İsrail'in Lübnan topraklarına girdiği yönündeki iddialarını yalanlamıştı.

İsrail tarafından yapılan açıklamalarda, Lübnan topraklarına Salı sabahı karadan yapılan saldırıların bir "işgal olmadığı" mesajı verilmeye çalışılıyor.

İsrail Genelkurmayı son bilgilendirmesinde "genişletilmiş operasyon" tanımını kullandı.

BBC'ye konuşan bir İsrail güvenlik yetkilisi de İsrail askerlerinin sınıra yürüyüş mesafesinde olduğunu ve henüz "çatışma yaşanmadığını" söyledi.

Haber ajansları Lübnan'ın güneyindeki yerleşimlerdeki patlamalara dair görüntüler geçerken, İsrail saldırı helikopterlerinin de harekata katıldığı görülüyor.

İsrail ordusu, İsrail'in kuzeyinde Lübnan sınırına yakın Metula, Misgav Am ve Kfar Giladi çevresindeki bölgeleri "kapalı askeri bölge" ilan etti ve girişin yasak olduğunu açıkladı.

Ordu, en az 25 yerleşimin boşaltılması çağrısı yaptı. Ayrıca ülkenin güneyine araçla seyahat edilmemesi de istendi.

İsrail ordusu sabah saatlerinde yaptığı bir paylaşımda da Lübnan'ın güneyinde "Gazze'de tecrübe kazanan" 98. tümene bağlı askerlerin görevlendirildiğini duyurdu.

'Ülke tarihinin en tehlikeli dönemlerinden birindeyiz'

Hizbullah ise İsrail tarafındaki sınır kasabası Metula'da İsrail askerlerinin roketlerle hedef alındığını duyurdu. İsrail ordusu bu saldırının etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı kara harekatını kınadığı açıklamada, "İsrail'in Lübnan'a kara saldırısı başlatarak bu ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesi, hukuksuz bir işgal girişimidir" ifadesini kullandı.

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülke tarihinin en tehlikeli dönemlerinden birine girildiğini söyledi ve BM'den evlerini terk etmek zorunda kalan 1 milyon kişi için yardım istedi.

'İsraillilerin ne zaman duracaklarını bilememe tehlikesi söz konusu'

BBC'nin Uluslararası İlişkiler Editörü Jeremy Bowen, "Geçtiğimiz hafta yaşananlar İsrail'in ulusal moralini büyük ölçüde artırdı. Bazı diplomatların da dediği gibi şimdi İsraillilerin ne zaman duracaklarını bilememeleri tehlikesi söz konusu" diyor.

İsrail basınında yaşananların "Orta Doğu'yu yeniden düzenlemek ve İran'ı kalıcı olarak zayıflatmak için bir fırsat" olduğuna dair görüşler olduğunu belirten Bowen, "11 Eylül saldırıları sonrası Amerikalılar Orta Doğu'yu yeniden düzenleyebileceklerini düşündüler ve 2003'te Irak'ın işgali bu uğurda atılan büyük bir adım oldu" diyor ve ekliyor:

"Bu süreçte Orta Doğu yeniden düzenlenmedi, üstelik feci sonuçlar ortaya çıktı. İsrail'in müttefiklerinin yakın geleceğe dair endişeli olmalarının sebeplerinden biri de bu.

"Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyinde bu kadar geniş bir altyapısı varken İsrail'in kendilerine yönelik tehdidi bertaraf ettiğine dair tatmin olması için ne yapması gerekecek?"

Bowen savaşın ne yönde ilerlediğini şu an kimsenin bilmediğini vurguluyor. "Daha önce 'oyunun kuralları' olarak kabul edebileceğimiz şeyler vardı, artık onlar da kalmadı."

İran'ın tepkisinin önemine dikkat çeken Bowen, ülkenin şimdilik askeri olarak karşılık vermenin "mantıksız olacağına karar vermiş" olabileceğine dikkat çekiyor.

"Bu sırada tabii ki Lübnan'ın güneyinde her şey hareketli ve askeri bir hızda ilerliyor. Dünyada, özellikle küresel güney olarak bilinen bölgelerde, insanlar Batı'nın iki farklı kurallar kümesi olduğunu düşünüyor: Bir kendileri ve müttefikleri için, bir de kalanlar için."