T24 Dış Haberler
İsrail’de tartışmalı yargı reformunun ilk parçası olan tasarının bugün oylamaya sunulması beklenirken, sokak protestoları İsrail Parlamentosu Knesset’in önüne taşındı. Göstericiler, parlamento önünde çadırlar kurarak tasarının yasalaşmasını engelleme çabalarını sürdürdü.
Altı ay süren sokak protestoları, parlamento manevraları, uzlaşma görüşmeleri ve Washington’dan gelen acil çağrıların ardından İsrailli milletvekilleri nihai oylamaya sunulacak ilk yargı reformu tasarısını pazar günü görüşmeye başladı.
Bu adım, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya hastanede kalp pili takıldığının duyurulmasıyla aynı gün geldi. Netanyahu’nun pazar günkü oturumlara katılmadığı belirtildi.
TIKLAYIN | İsrail Başbakanı Netanyahu'ya kalp pili takıldı, Türkiye ziyareti ertelendi
Taraftarlarının “makuliyet tasarısı” dediği düzenleme hakkında çok sayıda milletvekilinin konuşma süresi talep ettiği belirtildi. Pazar sabahı başlayan parlamento oturumunun bugün yerel saatle 15.00’a kadar süreceği tahmin ediliyor.
Başbakan Netanyahu'nun koalisyon hükümeti tarafından desteklenen tasarı, yasalaştığı takdirde Yüksek Mahkeme'nin hükümet kararlarının makul olmadığını ilan etme yetkisini elinden alacak.
Kendisi ve müttefikleri bu önlemleri "reform" olarak adlandırarak mahkemeler, milletvekilleri ve hükümet arasındaki güç dengesini yeniden kurmak için gerekli olduğunu dile getirdiler.
Plana karşı çıkanlar ise bunu bir darbe olarak nitelendiriyor ve hükümetin eylemleri üzerindeki en önemli denetimi ortadan kaldırarak İsrail'i bir diktatörlüğe dönüştürme tehdidinde bulunduğunu ifade ediyor.
Yargı düzenlemesinin diğer unsurları ise koalisyon hükümetine yargıçların atanmasında daha fazla kontrol yetkisi verecek ve bağımsız hukuk danışmanlarını bakanlıklardan uzaklaştıracak. CNN’in haberinde, bu tasarıların yasama sürecinde "makuliyet tasarısı" kadar ilerlemiş olmadığı aktarıldı.
Protestolar sürüyor, parlamento önüne kamp kuruldu
Pazar günü başlayan oturum, pazartesi günü yapılacak ve tekliflerin önemli bir bölümünün yasalaşmasını sağlayabilecek parlamento oylamasından önceki günlerde protestoların yoğunlaşmasına neden oldu.
Cumartesi günü geç saatlerde, on binlerce İsrail vatandaşının Tel Aviv'den Kudüs'e yaptığı yürüyüşün ardından Batı Kudüs'teki Knesset'in karşısındaki büyük bir belediye parkında çadırlardan oluşan bir protesto kampı kuruldu.
Yargı düzenlemesi tartışması, yedek askerlerin reformların durdurulmaması halinde askere gitmeme tehdidinde bulunduğu ordu da dahil olmak üzere tüm İsrail toplumuna yayıldı. Al Jazeera’nın haberinde, aralarında üç eski genelkurmay başkanının da bulunduğu çok sayıda eski güvenlik ve askeri yetkilinin, reformların orduya ve ülke güvenliğine zarar verdiği uyarısında bulunduğu kaydedildi.
TIKLAYIN | İsrail'de 10 bin yedek askerin hükümetin yargı düzenlemesine karşı görevi bırakacağı bildirildi
Tasarıyı protesto eden avukatların, yasal bir itiraz hazırlığında olduğu belirtildi. İsrail Barolar Birliği, yönetim kurulu olan Baro Konseyi’nin, pazartesi günü yasalaşması halinde yasanın iptali için Yüksek Mahkeme’ye başvurmak üzere acil bir toplantı düzenleyeceğini açıkladı.
İsrail'in "Walla News" haber sitesine göre, Tel Aviv Üniversitesi, Kudüs İbrani Üniversitesi, Negev Ben-Gurion Üniversitesi ve Technion Üniversitesi'nden akademisyenler grev kararı aldı. Söz konusu akademisyenlerin, Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısının Meclise getirilmesine tepki amacıyla bu kararı aldığı aktarıldı.
İsrail polisi, göstericilere tazyikli suyla karşılık verdi
Bir son dakika gelişmesine göre, İsrail parlamentosu önünde devam eden protesto gösterileri polis şiddetiyle karşılaştı. Times of Israel'in aktardığı haberde, parlamento çevresindeki yolları kapatan göstericilere polis tazyikli suyla karşılık verdi, 6 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
TIKLAYIN | İsrail'de yargı düzenlemesi protestoları: Akademisyenler greve gidecek
TIKLAYIN | İsrail'de yüzbinlerce kişi hükümetin yargı düzenlemesine karşı yine sokaklara indi