Gündem

İsmet Berkan: Erdoğan, hiç duyulmasını istemediği Almanya'nın 17 bin Türk'ü sınırdışı etme gündeminden kaçamayacak

"Bu esasen çok ciddi, çok can yakıcı ve Tayyip Erdoğan iktidarı açısından da utanç verici olması gereken bir gündem maddesi. Ama biz bu gündemi hiç konuşmuyoruz"

17 Ekim 2024 10:54

T24 Haber Merkezi

10 Haber yazarı İsmet Berkan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye'yi ziyaretini ele aldığı "Tayyip Erdoğan'ın hiç duyulmasını istemediği bir feci gündem maddemiz var" başlıklı yazısında, Türkiye'den özellikle Almanya'ya yasa dışı yollardan yapılan göçü ele aldı. İddiaya göre Almanya'ya yasa dışı yollardan göç eden Türk vatandaşlarının sayısının 17 bini aştığını söyleyen Berkan, "Bu göçmen konusu Tayyip Erdoğan'ın hiç konuşulmasını istemediği gündem maddelerinin başında geliyor. O yüzden 'İsrail saldıracak' da diyor, ‘Anayasa değişecek' de… Ama bu hafta sonu kaçış yok, Almanya Başbakanı'yla bu gündem maddesini konuşacak," diye yazdı.

Türkiye ile Almanya arasında yasa dışı göçün önlenmesi anlaşması uyarınca Almanya'nın, bu kişilerin tamamına yakınını isterse Türkiye'ye iade edebileceğine değinen Berkan "Ama tabii 17 bin kişiyi taşımak bir sorun; faturasını kim ödeyecek? Almanya mı, Türkiye mi? Lojistiği nasıl olacak, bu kadar insan hangi sırayla ve nasıl kafilelerle gelecek?" diye sordu.

Türkiye'den yasa dışı göçün sadece Almanya'ya değil, aynı zamanda diğer Avrupa ülkelerine hatta ABD'ye de olduğuna dikkat çeken Berkan, şöyle yazdı:

"Türkiye'den yola çıkıp kamyon kasalarında, derme çatma botlarda, ölüm tehlikesini göze alarak yapılan göçe biz pek alışık değiliz. Bu yöntemleri kendimize değil daha çok Afganistan, Suriye, Irak gibi ülkelerden gelenlere, Afrikalılara yakıştırırız. Ama bakın işte, artık Türk vatandaşları da bu korkunç ölümcül yöntemleri göze alarak Batı Avrupa'ya, hatta ABD'ye ulaşmaya çalışıyor.

Bir insan burada ne kadar ümitsiz olmalı ki ölümü, neredeyse ömür boyu ikinci sınıf muamele görmeyi ve başka bin bir zorluğu göze alıp Almanya'ya, İngiltere'ye göç etmeye karar versin?"

Ölümü göze alarak çıkılan bu yolun son 4-5 yılın sorunu olduğunu vurgulayan Berkan, "Bu esasen çok ciddi, çok can yakıcı ve Tayyip Erdoğan iktidarı açısından da utanç verici olması gereken bir gündem maddesi. Ama biz bu gündemi hiç konuşmuyoruz," dedi.

Yazının tamamı için tıklayın.


 

'Salıncak eyalet' nedir, en çok oy alan aday neden kazanamıyor; işte ABD seçimleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey