Gelirlerinin büyük kısmı euro, giderlerinin ise ağırlığı dolar olan ihracatçılar doların, euroyu geçmesinden endişeli. Euronun dolar karşısındaki değer kaybından dolayı ihracatçılar yüzde 10'luk gelir kaybı yaşadığını belirten ihracatçılar, parite etkisinin resesyondan daha büyük bir risk olduğunu ifade etti.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz paritenin dolar lehine hızlı bir şekilde artmasının istemedikleri bir durum oluşturduğunu dile getirerek, “Çünkü, sektörümüzün ağırlıklı ihracatı Euro üzerinden oluyor” dedi.
"Sektörde kâr kaybına neden oluyor"
Dünya gazetesinden Osman Kılıç ve Nihat Delibaş'ın haberine göre Avrupa’nın Türkiye’de yüzde 50’den fazla pazar payı olduğunun da altını çizen Öksüz, “Hammaddenin ticareti de daha çok dolar ile yapıldığı için, hammaddeyi dolar ile ithal etmekteyiz. Bundan dolayı bir sıkıntı yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Bunun etkilerini de değerlendiren Öksüz, “Euro/ dolar paritesinin hızlı bir şekilde geriye gelmesi sektörde kar kaybına sebep oluyor” açıklamasında bulundu. Uzakdoğu’ya alternatif olunması durumunu da değerlendiren Öksüz, “Bizim de birim fiyatlarımızı Euro bazında artırıyor olmamız lazım” dedi.
"Resesyondan daha büyük risk"
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birlik (EHKİB) Başkanı Burak Sertbaş, “Sektörün pamuktan, ipliğe, boyadan ambalaja enerjiden işçiliğe tüm girdileri dolar üzerinden hesap edilirken, ihracat gelirimiz Euro cinsinden. Dolar-Euro paritesindeki gerileme resesyondan daha büyük risk” diye konuştu.
"Eurodan dolara geçiş kolay değil"
Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ise eurodan dolara geçişin kolay olmadığını belirterek şöyle dedi:
"Türk ekonomisine, dış ticaretine ve Türkiye’nin mali sistemine olan etkileri açısından Avrupa ile olan dış ticaretimizde Euro’dan ABD Doları’na geçişin kolay olmayacağını düşünüyoruz. Bizim Avrupa ile olan dış ticaretimizin hem sosyal hem de ekonomik açıdan dolara dönüşmesi kolay değil."