Gündem

İş cinayetleri ve denetim eksikliği; Balıkesir faciası, Türkiye'nin güvenlik zaaflarını ortaya koydu

"Geçen yıl 1966 işçi yaşamını yitirdi, bu ölümlerin çoğu yetersiz denetim ve caydırıcı olmayan cezalar nedeniyle gerçekleşti"

26 Aralık 2024 09:08

Balıkesir Karesi'de ZSR Patlayıcı Sanayi Anonim Şirketi'ne ait fabrikada meydana gelen patlamada 11 işçi hayatını kaybetti. Bu facia, Türkiye'de iş güvenliği ve işçi sağlığı konularının yeterince denetlenmediği ve ciddiye alınmadığı sorunlarını bir kez daha ortaya koydu. TMMOB İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışma Grubu Başkanı Bedri Tekin, iş güvenliği uzmanlarının yeterli korunmaya sahip olmadığını, kaza durumlarında sorumluluklarının aşırı şekilde ön plana çıkarıldığını ifade etti.

TIKLAYIN - Balıkesir'de mühimmat fabrikasında patlama: 11 kişi hayatını kaybetti

BirGün'de yer alan habere göre, TMMOB İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışma Grubu Başkanı Bedri Tekin, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın uygulamada işverenlere ve iş güvenliği uzmanlarına yüklediği sorumlulukların gerçekçi olmadığını belirtti. Tekin, "Yasa, iş güvenliği uzmanlarını danışman olarak tanımlıyor ancak pratikte, kazalar sonrasında bu uzmanlar hemen sorumlu tutuluyor, gözaltına alınıyor ve tutuklanabiliyor. Bu durum, yasanın işlevselliğini büyük ölçüde sınırlıyor" dedi.

Bedri Tekin, iş yerlerinin denetimlerinin son yıllarda önemli ölçüde azaldığına dikkat çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın faaliyet raporlarına göre, 2022'de yapılan toplam denetim sayısı 2023'te üç kattan fazla düşerek 5 bin 13'e geriledi. Özellikle maden işyerlerinde denetim sayısının 4 bin 302'den 367'ye düşmesi, iş sağlığı ve güvenliği alanında ciddi bir ihmalkârlığın göstergesi olarak değerlendirildi.

Tekin, "Geçen yıl ülkemizde 1966 işçi yaşamını yitirdi. Bu ölümlerin çoğu yetersiz denetim ve caydırıcı olmayan cezalar nedeniyle gerçekleşti. Çalışma Bakanlığı, 1966 işçi ölümünden sadece 69'unu inceledi. Bu, kabul edilemez bir durum" şeklinde konuştu.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanının, Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB) adı altında piyasalaştırılması ve özel şirketlere bırakılmasının sorunları daha da derinleştirdiğine işaret eden Tekin, OSGB'lerin en düşük teklifi vererek iş almasının, uzmanların ve hekimlerin görevlerini tam anlamıyla yerine getirmelerini engellediğini vurguladı.