Fars haber ajansı, isimsiz bir kaynağa dayandırarak İran'ın nükleer anlaşmaya bağlı olan 300 kglık zenginleştirilmiş uranyum stoğunu aştığını duyurdu.
Al Arabiya'da yer alan habere göre, yetkililer 300 kilogram limitinin 2015 yılında P5+1 ülkeleriyle (ABD, Rusya, Çin , Fransa, İngiltere, Almanya) birlikte imzalanan anlaşma kapsamındaki sınır olduğunu ve stoğun bunu geçtiğini açıkladı.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "Hazırlanan programa göre 300 kilogram zenginleştirilmiş uranyum stok limiti aşıldı ve bunu ilan etmiştik. Daha önce ne yapacağımızı çok şeffaf bir şekilde açıkladık ve ona göre hareket ediyoruz. Uranyum seviyesinin aşılmasını nükleer anlaşmadaki bir hakkımız olarak görüyoruz" dedi.
AB ülkelerinin ABD'nin ayrılmasından sonra 11 taahhütte bulunduğunu, INSTEX ödeme mekanizmasının taahhütlerin hiçbirini kapsamadığını sadece bunlar için atılmış bir ön adım olduğuna dikkati çeken Zarif, "AB ülkeleri İran'ın petrol satışının telafi edileceği sözü verdi ancak bunu yapmadılar. Taşımacılık konusunda söz verdiler ancak bunu da yerine getirmediler. Verdikleri hiçbir sözü tutmadılar." ifadelerini kullandı.
Avrupalı ülkeler gerilimin tırmandırılmaması çağrısı yapmıştı
ABD'nin 2018'de KOEP anlaşmasından tek taraflı çekilmesinin ardından İran'a yönelik yaptırımları hayata geçirmesi, ülkede ekonomik sorunlara yol açmasının yanı sıra KOEP'e taraf Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerle İran'ın ticari ilişkilerini olumsuz etkilemişti.
AB, İran ile ticaret yapan Avrupalı firmaların yaptırımlardan zarar görmemesi için INSTEX adlı ödeme mekanizmasını hayata geçireceğini duyurmuş, geçen uzun süreye rağmen mekanizma hayata geçirilememiş, bu durum İran'ın tepkisine yol açmıştı.
İran, nükleer anlaşma çerçevesinde belirlenen uranyum stok sınırını aşmak için Avrupa ülkelerine 10 gün süre öngörmüştü. Nükleer anlaşmanın tarafı olan Avrupalı ülkeler gerilimin tırmandırılmaması çağrısı yapmıştı İran ise nükleer anlaşma kapsamındaki zenginleştirilmiş uranyum stok limitini aşacağını duyurmuştu.