Dünya

İran İslam Cumhuriyeti'nde ilk defa kadın bakan

İran meclisi, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından sunulan yeni kabinedeki 21 üyeden 18’ine güvenoyu verdi.

03 Eylül 2009 03:00
İran meclisi, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından sunulan yeni kabinedeki 21 üyeden 18’ine güvenoyu verdi.

Mecliste, beş gün süren oturumun sonunda 10. hükümet kabinesindeki her bir bakan adayı için ayrı ayrı güven oylamasına gidildi.Buna göre, enerji, eğitim ve refah bakanlıkları için aday gösterilen Mehdi Gazanferi, Susan Keşaverz ve Fatıma Acurlu güvenoyu alamadı.
Sağlık Bakanlığına aday gösterilen Merziye Vahid Destcerdi ise kabinenin ve İran İslam Cumhuriyeti’nin ilk kadın bakanı olarak meclisten güvenoyu aldı.

Güvenoyu verilmeyen üç bakanlık için Cumhurbaşkanı Ahmedinejad üç aylığına yeni bir ismi bakan vekili olarak atayacak, bu süre sonunda da ya bakan vekilini ya da yeni bir adayı güvenoyu için meclise tanıtacak.

Ayrımcılığı savunuyor

Merziye Vahid Destcerdi'nin Sağlık Bakanı olması  ilk etapta İranlı kadınlar için iyi bir haber gibi görünse de atanan ismin siyasi duruşu, ülkedeki cinsiyet eşitliğine ilişkin sorunların çözümünden çok daha derinleşeceği ve yenilerine ekleneceği izlenimi veriyor.

Daha önce de parlamento üyeliği yapan Destcerdi, önceki dönemde Meclis Kadın, Aile ve Gençlik Komitesi başkanı olarak, hastane ve diğer sağlık kuruluşlarında hizmetlerin cinsiyet ayrımcılığı temeline dayanması gerektiğini savunuyordu.

Ayrıca, İran'ın Kadınlara Yönelik Cinsiyet Ayrımcılığının Kaldırılması Hakkındaki Uluslararası Sözleşme'ye taraf olmamasını söyleyen kampın önde gelen isimleri arasında yer alıyordu.

Destcerdi, ayrıca 1999 yılında Tahran'da Merve Kavakçı'yı desteklemek amacıyla düzenlenen gösterilerin de organizatörlüğünü yapmıştı.  Protestolarda Kavakçı'nın resimleri kullanılırken, Türk ordusu aleyhine sloganlar atılmıştı.  O dönem İran parlamentosu üyeliği yapan Destcerdi, protesto gösterileri sırasındaki konuşmasında Kavakçı'nın TBMM'den çıkarılmasının Müslümanlara bir "hakaret olduğunu" ve Türkiye'nin insan hakları suçu işlediğini öne sürmüştü.