T24 Dış Haberler
İran'da 16 yaşında bir genç kadın, Tahran metrosunda uğradığı saldırı sonrasında komaya girdi ve yoğun güvenlik önlemleri altında hastanede tedavi altına alındı.
Hengaw isimli hak gurubu, ismi Armita Garawand olarak duyurulan genç kadının Tahran metrosunda ahlak polislerinin saldırısı sonrası ağır yaralandığını duyurdu. Ancak İranlı yetkililer, Garawand'ın düşük tansiyon nedeniyle bayıldığını ve güvenlik güçlerinin bir dahli olmadığını iddia ediyor.
Hengaw ise Garawand'ın Pazar günü Tahran'daki Shohada metro istasyonunda ahlak polisi ajanları tarafından yakalandıktan sonra ağır yaralı olarak bırakıldığını söyledi.
Hastaneyi ziyaret etmek isteyen gazeteci gözaltına alındı
Genç kadının Tahran'daki Fajr Hastanesi'nde sıkı güvenlik altında tedavi gördüğü ve "şu anda ailesinin bile ziyaret etmesine izin verilmediği" söylendi. Shargh gazetesinden gazeteci Maryam Lotfi olayın ardından hastaneyi ziyaret etmek istedi ancak hemen gözaltına alındı. Daha sonra serbest bırakıldığı belirtildi.
Olay sosyal medyada yoğun bir tartışmaya konu olurken, bazılarının iddiasına göre olayın videosunda genç kadının arkadaşlarıyla birlikte ve başı açık bir şekilde kadın polisler tarafından metroya itildiği görülüyor.
Tahran Metrosu Genel Müdürü Mesud Dorosti, öğrenci ile "yolcular veya metro yöneticileri" arasında "herhangi bir sözlü veya fiziksel çatışma" olduğunu reddetti.
Mahsa Amini'nin ölümünün üzerinden 1 yıl geçti
İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül 2022'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşat devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini 16 Eylül'de yaşamını yitirmişti.
Emini'nin ölümü üzerine memleketi Sakkız'da 17 Eylül 2022'de başlayan gösteriler, ülke geneline yayılarak yönetim karşıtı protestolara dönüşmüştü.
Aylarca süren olaylarda yaklaşık 500 gösterici öldürülmüş, yüzden fazla da emniyet görevlisi hayatını kaybetmişti.
Ülkede Mahsa Amini’nin ölmesini protesto eden ve zorunlu kıyafet kuralına karşı çıkan binlerce kişi gözaltına alınmıştı.
Toplu gösteriler sona ermesine rağmen, İran'ın bir çok bölgesinde kadınlar kamuya açık alanlar, alışveriş merkezleri, kafe, banka, okul ve sokaklarda başını örtmeyerek tepkisini devam ettiriyor.