Tarihçi-yazar İlber Ortaylı, eğitim kurumlarının ticarileştiğini belirterek, "Bazı üniversiteleri açmasak iyi olurdu. Şırnak'ta üniversite olmaz; burada okunur. Bu çok açık bir şey. Şırnak'ta kim okur üniversiteyi ? Kim ders yapar orada ? Burada çocuk büyükşehir de okuyacak, büyükşehri görecek" diye konuştu. Ortaylı, eğitimin uzaktan yapılmasını yanlış bulduğunu söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 27 Mart-2 Nisan arasında kutlanan Kütüphane Haftası nedeniyle düzenlediği etkinlikte, Ortaylı öğrencilerle bir araya geldi.
Ortaylı, adının verildiği Vefa Lisesi Kütüphanesi'nde buluştuğu gençlere, eğitim ve yaşam alışkanlıkları konusunda önerilerde bulundu.
Eğitimin ticarileştiği eleştirisinde bulunan Ortaylı, "Eğitim ticarete döndü, ilan veren liseler türedi. Her ilan veren okula inanmayın, başarı oranları yüzde 20'den fazla değildir" dedi.
"Eğitim enstitülerini kapatmak cehaletten"
Ortaylı, eğitimin uzaktan yapılmasını yanlış bulduğunu belirterek, "Maalesef eski edebiyatımızı size öğretecek bir kültürümüz kalmadı. Yani eğitim enstitüleri kapatıldı. Kapatılması kötü niyetli olmadı. Şuurlu bir şeyden daha kötü. Düpedüz caheletten" diye konuştu. Gençlerin şiir edebiyat ve tiyatro öğrenmek zorunda olduklarını belirten Ortaylı, "Meslektaşlarıma da yönelik bir şey. Bilmek zorundasınız ve öğretmek zorundasınız" diye konuştu.
Eğitim kurumlarının ticarileştiğini kaydeden Ortaylı, "Her ilana inanmayın. Dershanelerin başarı derecesi yüzde 20'lerdedir, yüzde 30 bile değildir" dedi.
"Şırnak'ta üniversite olmaz"
Soruları da yanıtlayan Ortaylı, "Fakat bazı üniversiteleri açmasak iyi olurdu. Şırnak'ta üniversite olmaz; burada okunur. Bu çok açık bir şey. Şırnak'ta kim okur üniversiteyi ? Kim ders yapar orada ? Burada çocuk büyükşehir de okuyacak, büyükşehri görecek. Oraya gidip üniversite açmakla mı olur bu iş? Bunu dediğimde çok kızmışlardı" ifadesini kullandı.