Ekonomi

İklim değişikliği tehlikesi, gıda fiyatlarını vuruyor

"Buğdayda rekoltenin 2.5 milyon ton azalması bekleniyor, bu durum yüksek fiyatlara sebebiyet verebilir"

30 Haziran 2023 09:38

Gıdadaki fiyat artışının önüne geçilemiyor, gıda fiyatları arttıkça enflasyon da yükselmeye devam ediyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise iklim değişikliği olarak görülüyor.

Cumhuriyet'ten Rıfat Kırcı'ya konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte gıda fiyatlarında gerileme olmamasının nedeninin ekonomideki yanlış kararlar nedeniyle artan maliyetlerin yanı sıra iklimsel sorunlar olduğunu belirtti.

Zamansız yağışlar ve kurak geçen kış nedeniyle gıda fiyatlarına zam hız kesmeyeceğini söyleyen Su içmez: “Sıcaklık, yağış gibi olaylar tarımı olumlu ya da olumsuz etkiliyor. İklim değişikliği uzun bir süreç, yağışlardaki düzensizlikler döngüyü bozuyor, ülkemiz de 10 yıldır bu süreçten etkileniyor. Kuraklıkla verim ve rekolte kaybı oluyor, bu da fiyatlara yansıyor” ifadelerini kullandı.

"Buğdayda rekoltenin 2.5 milyon ton azalması bekleniyor"

Sulama yatırımlarının yeterli düzeyde olmadığını vurgulayan Suiçmez, “GAP bölgesinde sulamalar yüzde 40 düzeyinde. Kuraklığa karşı sulama yatırımlarıyla birlikte kuraklığa dayanıklı bitki yetiştirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda tarım sigortasıyla kuraklıktan etkilenen çiftçilerin devamlılığının sağlanması gerekiyor. Zamansız yağışlar, sel, dolu gibi olaylar da verimliliği etkiliyor, çiftçiye zarar veriyor. Bu zararların da yine tarım sigortalarıyla giderilmesi çok önemli. Zamansız yağışlar rekolte kayıplarına neden oluyor. Bu yıl nisan ve mayıs ayları kurak geçti. Hasatın başladığı haziran ayındaki yağışlar ise ekine zarar verdi. Buğdayda rekoltenin 2.5 milyon ton azalması bekleniyor. Bu durum tüketicinin de gıdaya daha yüksek fiyatlardan ulaşmasına yol açabilir” dedi. 

"Sulama yöntemlerimiz modern değil"

Konu hakkında görüş belirten Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş ise iklim değişikliğinin getirdiği tehlikeyi şu ifadelerle anlattı: 

“İklim değişikliği maalesef tarımın tüm alanında etkili. Örtü altı ürünlerde daha önce çok da karşılaşmadığımız hortum, sel gibi olaylar çok etkili oluyor. Kuralık etkili. Düzensiz yağan yağmur, ekine zarar veriyor, bitkinin üzerindeki tane sayısını etkiliyor. Sulama yöntemlerimiz modern değil. Modern sulama yapacak imkân ise çiftçinin elinde yok.”