Gündem

İçişleri Bakanı Soylu: İstiklal Caddesi saldırısı PKK’nın daha önce defalarca gördüğümüz sivil katliamlarından biridir

Bakan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuştu

18 Kasım 2022 10:34

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,  13 Kasım'da İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirilen bombalı terör eylemine ilişkin yeni açıklamalarda bulundu. Soylu, "İstiklal Caddesi’ndeki saldırı PKK’nın sivilleri hedef alan tipik saldırısıdır" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Soylu, teröre ilişkin konuştu. "2016’dan bu bugüne 15 bin km asfalt, 8 bin kilometre içme suyu hattı, 234, 138 gençlik merkeziyle bugün Doğu ve Güney Doğu’da çok farklı bir sosyal iklim yaşıyoruz. Dış desteği yoğun bir terör yapısı ile mücadele vermekteyiz. Ve bu mücadeleyi verirken anayasadan, hukuktan, insan haklarından asla taviz vermedik, vermiyoruz. Bu mücadeleyi vermek hem de hukuktan ve demokrasiden ayrılmadan vermek kolay bir şey değildir. Son 3 yılda Amerikan senatosundan PKK/PYD’ye 2 milyar dolar yardım yapıldı" diyen Soylu, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

"Tüm bunlar olurken örgüte katılım 30 yıldır ilk kez 3 yıl üst üste 100’ün altına düşmüşken, yine son 3 yılda  teslim olanların sayısı katılanların sayısını aşmışken; yine Reina saldırısından sonra şehirlerimizde büyük bir terör olayı yalanmamışken; 2015 yılında 2 bin  817 olan terör eylemi sayısı ilk 10 ay itibariyle yüzde 97 azalışla 97’ye düşmüşken ve bunların da çoğu sınırın karşısından yapılan taciz atışlarıyken son 6 yılda 2 bin 473, 2021’de 184, 2022’de 157, son 12 ayda 200 terör eylemi güvenlik güçlerimiz tarafından engellenmişken birdenbire son iki ayda Mersin ve İstiklal Caddesi saldırılarının yaşanması özellikle  yüzyılın seçimi yaklaşırken Türkiye’yi yeniden küresel istikrarsızlık cenderesine çekme denemesidir. Başta ABD olmak üzere küresel efendiler tarafından verilen mesaj, tam bağımsızlık yolculuğunda Türkiye’nin etrafındaki coğrafyayı istikrara kavuşturma çabalarının ve dünyaya sözünü söyleyebilmesinin, bilhassa Türkiye Vizyonu vizyonunun engellenmesine yöneliktir. Her iki olaydaki organizasyon, her iki olayın talimatının geldiği yer, eylemcilere verilen eğitim seviyesi, küresel sistemin üzerimize oynadığı oyunun büyüklüğüne işaret etmektedir. İstiklal Caddesi saldırısı PKK’nın daha önce defalarca gördüğümüz sivil katliamlarından biridir. Faillerini bulduk. Şimdi arkasındaki tüm yapıyı deşifre ediyoruz."

Soylu sözlerine “Terörle mücadelede; terör ilk kez ülke gündeminin alt sıralarına inmiştir. Bilinmesi lazım ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti dağdaki teröristin ayakkabı numarası dahil her şeyi bilmektedir. Son 12 ayda; 200 terör eylemi güvenlik güçlerimiz tarafından engellenmiştir. 2016 - 2022 yılları arasında bin 248 teröristin, 393’ü ifadelerinde PKK’ya HDP aracılığı ile katıldığını söylüyor" diyerek devam etti.

Soylu, konuşmasının devamında da özetle şunları kaydetti:

"Birileri bu millete partisinin internet sitesindeki terörist listesinin hesabını elbette ki vermelidir"

"Ebetteki içimiz yanıyor. Biz bunlarla  her saniye yüzleşiyoruz. Ancak bizim jandarmamız, polisimiz, korucumuz, TSK’mız milli istihbarat teşkilatımız, savunma sanayiinin bütün  aktörleri bu mücadeleyi verirken, siyasetin aktörlerinin tamamını terör örgütünün yanında değil, bu kurumların ve verilen mücadelenin yanında olması elbette ki gerekir. Birileri bu millete partisinin internet sitesindeki terörist listesinin hesabını elbette ki vermelidir. Biz o listeyi unutmayız, unutturmayız.

Demirtaş'ın yazısına yanıt

2016-2022 arasında teslim olanlardan ifade veren 1248 örgüt mensupludan 93’ü, yani üçte biri ifadelerinde PKK’ya HDP aracılığıyla katıldığını söylüyor. Bizler dağa gitmesin diye uğraşırken, HDP’nin parti yöneticisinin arabasıyla çocuk kaçırırken yakalanması, dört yıldır halen Diyarbakır ailelerinden utanmayışı, Nuran Kalkan’a Murat Karayılan’a peşkeş çektikleri, portatif diye isim taktıkları o çocukların hesabını bu millete vermelidir. Birileri bu ülkenin askerine ordusuna jandarmasına kimyasal silah iftirasını alkış tutmasının hesabını vermelidir.  Kimse kusura bakmasın PKK’nın adını anmadan, tasmasını tutan sahibinin adını anmadan yapılan basın açıklamaları bizim gözümüzü boyamaz. İstiklal saldırısının ilk gününde HDP ve Demirtaş’ın basın açıklamaları demek ki örgüt artık bunalar haber de vermiyor. Üzerinden iki gün geçince hizaya geldiler. Aynı Demirtaş, her zamanki ihanet içeren bir yazı kaleme almış yine devlete iftira atıp, PKK’yı aklamıştır.

TIKLAYIN - Demirtaş: İstiklal'deki vahşi katliam | Sadece soruyorum

"Türkiye uyuşturucuyla mücadelenin en parlak dönemini yaşamaktadır"

"Türkiye uyuşturucuyla mücadelenin en parlak dönemini yaşamaktadır. Mücadelemizin 2022 yılının ilk 10 ayında 200 bin operasyon ile 255 bin şüpheliye yasal işlem yapılmıştır. Uyuşturucu PKK’nın en büyük finans kaynağıdır.

"Türkiye’de hali hazırda son 4 yıldır Suriyeli sayısı artmıyor"

"Türkiye’de hali hazırda son 4 yıldır Suriyeli sayısı artmıyor, doğan çocuklara rağmen. Ülkemizde halen geçici koruma statüsünde 3 milyon 595 bin Suriyeli, 319 bin uluslararası koruma statüsünde mülteci yabancı mevcuttur.  

"Hiçbir yabancının seçimlerde oy kullanabilmesi mümkün değildir"

"Bugüne kadar toplamda 533 bin Suriyeli gönüllü olarak  geri dönüş yapmıştır. Sayın cumhurbaşkanımızın 3 Mayıs 2022 tarihindeki talimatları doğrultusunda geçici koruma kapsamında ülkemizde bulunan 1 milyon Suriyelinin gönüllü güvenli ve onurlu geri dönüş projesi başlatılmıştır. Ülkemizde bulunan 17 yaş üstü yabancıların uyumu için son bir yılda 1.2 milyon kişiye eğitim verilmiştir. Ayrıca ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızdan iş birliği içerisinde okuma yazma kurlarından gençlik kurslarına, Türkçe kurslarından diyanet kurslarına kadar toplum 3.5 milyon katılım sayısı oluştu. Öt yandan yabancı sayısının toplam kişi sayısına oranının yüzde 20’yi geçtiği 63 ildeki toplam 1169 mahalle tüm yabancılar için ikamete kapatılmıştır. Yine sıklıkla dile getirilen bir konuya açıklık getireyim. Şu anda geçerli kanunlarımız kapsamında hiçbir yabancının seçimlerde oy kullanabilmesi mümkün değildir. Bu iftiralar istihbarat örgütlerinin Türkiye’ye karşı operasyonudur."