Gündem

Hulusi Akar anlattı; S-400'ler nereye konuşlandırılacak?

"NATO sistemine entegre etmeyeceğiz"

16 Nisan 2019 08:19

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya'dan alınacak S-400 hava savunma sistemlerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu ve "S-400'ün görevi muhtemelen Ankara ve İstanbul'un savunması olacak" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Washington temasları sırasında bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.  ABD ile yaşanan gerilimli süreçte kurulan temasların önemine değinen Akar, “Türk-Amerikan ilişkileri herhangi bir şekilde gözardı edilebilecek bir ilişki değildir. Umudumuz, dileğimiz bu temaslarla sorunların çözümü mümkün olacak” dedi.

"NATO sistemine entegre etmeyeceğiz"

S-400’lerin F-35 konusuyla bağlantılandırılmasının doğru olmadığını anlatan Akar, “S-400 Suriye’de konuşlu ve İsrail’in de yok yakın mesafede konuşlu F-35’leri var. Baltık ülkelerinde buna benzer bazı durumlar var. Biz diyoruz ki gelin oturalım teknik bakımından yapılması gereken neyse yapalım biz bunları NATO sistemlerine entegre etmeyeceğiz. Ayrıca bizim milli olup da NATO için çalışan unsurlarımıza da entegre etmeyeceğiz” diye konuştu.

Ankara ve İstanbul'u savunacak

Akar, S-400’lerin Türkiye’de konuşlandırılacakları noktalar konusunda “Muhtemelen Ankara ve İstanbul’un savunması olacak S-400’ün görevi” dedi.

Akar, S-400’lerin yerleştirileceği alanlarla ilgili KKTC ve Ege alternatifleriyle ilgili soru üzerine de, "Hava savunma sistemlerinin bir menzili var. Mesele öncelik meselesi, 1’den 81’e kadar illeri sıraladık diyelim, 1 Ankara ve İstanbul" değerlendirmesini yaptı. Akar, bunların dışında bir sanayi bölgesinin de seçilebileceğini ifade etti.