Hukukçu ve Karar yazarı Figen Çalıkuşu, Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile ilgili. 375 Sayılı KHK Kanunu'na 27 Aralık 2023 tarihinde Ek 35. maddesine eklenen bir cümleye dikkat çekti. Çalıkuşu, "Ek 35. madde ile ilgili bugüne dek eşine rastlanmamış, dehşet verici hukuksal bir gelişme var. 'Bu maddenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve uygulamayı yönlendirmeye Cumhurbaşkanlığı yetkilidir.' Bu yeni eklenen cümleye göre bir “tereddüt olursa” tek yetkili Cumhurbaşkanlığı imiş. Yargıya ne gerek var?" dedi.
"Cumhurbaşkanlığı yargıçlardan, idare mahkemelerinden, Danıştay’dan daha mı bilgili? Değil ama dediği dediktir." diyen Çalışkuşu, eklenen yeni cümleyle Cumhurbaşkanlığını "baş kadı" makamına benzetti. Normalde Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın istifa ettiği dediği ancak Resmi Gazete'de görevden alındığı yazan Erkan'ı normalde "görevden alınamayacağı"nı ve Merkez Bankası'nın "bağımsız" olduğunu kaydeden Çalıkuşu'nun "Dediği dediktir…" başlıklı köşe yazısının ilgili bölümü şu şekilde:
"(Erkan) “görevden alındı.” Bu nasıl oldu? İşte bu ek 35. Madde sayesinde oldu…. Merkez Bankası yasası “başkanı alamazsın” diyor ama". Dendi ki Hafize Gaye Erkan’a görevden alınmasından sonra iki yıllık ücreti ödenecek. Ek 35. Maddeye göre kamu görevlisi iken üst kademe kamu görevlisi görevden alınır ise ikinci yılın sonuna kadar maaş alabiliyor. Ama iki şartı var; başlangıçta kamu görevlisi olması ve en az 2 yıl o görevde çalışmış olması. Hafize Gaye Hanım kamu görevlisi değildi. Malum Amerika’dan geldi ve sadece 7 ay çalıştı.
Nasıl iki yıl maaş alacak? Çünkü Cumhurbaşkanlığının saraya dahil ettiği herkes için bir formülü bulunur. Hafize Gaye Erkan gibi kamu görevlisi olmayıp da üst kamu görevlisi olanlar için de bir düzenleme var elbet. Hem ek 35. Maddede. Hem de 3 nolu Cumhurbaşkanı Kararnamesi’nin 6.maddesinde.
Nedir o; “Kamu görevlisi olmayanlar arasından üst kademe kamu yöneticisi kadro, pozisyon ve görevlerine atananlardan görevleri sona eren veya görevden alınanlara tazminat ödenip ödenmemesi ve tazminat miktarı ile buna ilişkin diğer hususlar Cumhurbaşkanınca belirlenir.” Yasa, hukuk, bunlar önemli değil. Gidip soruyorsun, cumhurbaşkanı kararı veriyor. Bu arada Anayasa Mahkemesi bu hükmü11 Ekim 2023’de iptal etmiş. Ama iptal yürürlüğe 11 Eylül 2024’de girecek. O zamana kadar o sihirli Ek 35. Madde’ye bir ek daha yapıp, “Anayasa Mahkemesi yerine de cumhurbaşkanlığı karar verir” denmeyeceği ne malum… Koskoca cumhurbaşkanlığı… Anayasa Mahkemesi ondan daha mı iyi bilecek? Cumhurbaşkanı görevden de alır, tazminat da öder, miktarının ne olacağını da belirler. Ülkenin kanununun uygulamasında tereddüt varsa onu da giderir. Sorunları yargının değil cumhurbaşkanlığının “çözdüğü” bir ülkede yaşıyoruz."