Gündem

Hukuk son sınıf öğrencilerinin "HMGS" isyanı: Yeni mezunlara dayatılması adeta akıl tutulmasına sebep olmuştur

18 Eylül 2024 12:59

Bu yılın mayıs ayında resmi gazete yayınlanmasıyla bu yıl ilk kez yapılacağı kesinleşen sınava ise bu yıl mezun olacak hukuk öğrencileri sosyal medya üzerinden yayınladıkları bir basın açıklaması ile tepki gösterdi. Sınavın, hukuk eğitiminden uzak olduğu iddia edilen basın açıklamasında, "Mezun öğrencilere dayatılması adeta akıl tutulmasına sebep olmuştur." ifadeleri kullanıldı.

24 Ekim 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kanun değişikliğinin 8 Mayıs 2024 'te resmi gazetede yayınlanmasıyla hukuk öğrencilerine Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda (HMGS) başarılı olma’ şartı getirildi.

24 Ekim 2019 tarihinden sonra hukuk fakültelerine kayıt yaptıranları kapsayan sınav ilk kez 29 Ekim 2024 tarihinde yapılacak. Sınavda baraj ise puanı 70 olarak belirlendi. 

Bu yıl yeni mezun olacak hukuk öğrencileri ise söz konusu sınava sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. 

Hukuk öğrencilerinin yayınladıkları basın açıklaması şöyle:

"Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, ülkemizde yıllardır devam eden hukukçu sayısındaki önlenemez artışın çaresi olarak öngörülerek ilk kez 29.09.2024 tarihinde gerçekleştirilecektir. Hukukçular olarak bizler, mevcut sorunların çözülebilmesi adına Devlet yetkililerden adıl, akılcı ve realist uygulamalar beklerken tek çare olarak hukuk etiğinden tamamen uzak böylesi bir sınavın mezun öğrencilere dayatılması adeta akıl tutulmasına sebep olmuştur.

Senelerce dirsek çürüttüğümüz nice emekler verdiğimiz, tüm zorlu imtıhanlarımızı başarıyla geçerek mezun olduğumuz fakültelerimizde kıymetli hocalarımız tarafından bizlere aktarılan ilkesel ve ahlakı temelde benimsediğimiz hukukçu kimliğimizin mecbur bırakıldığımız bir sınavla yok edilmesi ülkemiz hukukçuları ve gelecek nesiller adına tam bir kayıptır.

Öte yandan; yalnızca sahada tecrübe ile öğrenilebilecek meslekı metot ve usullerın kağıt üzerınde ezberci bir biçimde, adıl olmayan bir yaklaşımla dayatılması Hukuk Camıamız adına tam bir hayal kırıklığı olmuştur. Devlet yetkileri nazarında Hukuk Mesleklerıne Gırış Sınavı ile çözüleceğı düşünülen sorunlar bu sınav ile maalesef artarak on bınlerce Hukuk Fakültesı öğrencısının mağdurıyetıne yol açacaktır.

Doğrudan veya dolaylı olarak hıçbir mesuliyet taşımadığımız meslekı sorunların, olumsuz çalışma şartlarının, eğıtım kalıtesınden ödün verme pahasına her yere açılmasına müsaade edilen hukuk fakültelerının sorumluluğunun bu sınav ile bız hukukçulara yüklenmesının kamu vıcdanında ve adalet ilkelerınde yerı yoktur.

Devlet yetkılilerınden bu hukuk ve akıl dışı sınavın kaldırılarak oluşacak mağdurıyetlerı önlemelerını talep edıyoruz.

"Mağduriyetler yaşatacak bir sınavdır"

HMGS, uzun yıllardır ülkenin kanayan yarası olan adalet sorununun, hukuk fakültesi mezunu fazlalığının, ve yetkin hukukçu eksikliğinin devlet büyüklerimizce bu sınavla önüne geçileceği kanısı uyandıran fakat bunun önlemi olamayacak ve mağduriyetler yaratacak bir sınavdır. Asgari 4 yıl emek verip mezun olduğumuz üniversitelerde "okuduğunuz bölümde yeterli olmadığınızı düşünerek sızı bir sınava sokacağız ve başarılı olamazsanız emeklerinizin hiçbir karşılığı olmayacak." gibi bir yaklaşım yerine daha adıl olacak önlemler alınmalıdır. bunların en başında ise hukuk fakültesi kontenjanlarının düşürülmesi ve barajın aşağı çekilmesı gelmektedir. bu durumun haricinde halihazırda avukatlık stajlarını yapan ve buna aday olan mezunların 3 kuruşa çalıştırılmaları çözülemezken ve devlet güvencesine alınmazken bir de üç kuruş kazanmak için önce bu sınavı geçeceksin dayatması ne kamu vicdanına ne de adalete uygundur.

Bu sınav yetkin hukukçu yetiştirmekten ziyade fakültelerde öğretimin artık bu sınava endeksli olmasına, yetkin hukukçu değil ezberci hukukçu(!) yetiştirmesine sebep olacaktır kıi bu, söndürülmek istenen yangının aksine körüklemesine sebebiyet verecektir.

bu sınav adıl değildir!
bu sınav çözüm değildir!

devlet büyüklerimizin ve saygıdeğer hukukçularımızın bu haklı davamızda karşımızda değil bu ülke menfaatleri için bu ülke refahı için yanımızda görmek ve bu sorunların çözümü için bizlerin de elimizi taşın altına koymak isteriz.
saygılarımızla."