Gündem

HSK seçimleri için gözler Karma Komisyon'da

Karma Komisyon 21 üye belirleyerek Genel Kurula gönderecek

02 Mayıs 2017 23:01
Hülya Karabağlı

TBMM’nin 7 üyesini seçeceği Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) için yapılan başvuru süresi bugün saat 18.00 itibariyle tamamlandı. 

Alınan bilgiye göre, başvuru süresi dolmadan önce başvuru sayısının 83 olduğu belirtildi. Başvuruların ardından gözler Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon toplanacak.

Komisyon her bir üyelik için üç adayı üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuyla belirleyecek. Üçte iki yani 367 rakamı bulunmadığı takdirde ikinci ve üçüncü oylamalar yapılacak; beşte üçte bulunamazsa üçüncü tur oylamada en çok oyu alan üyeler arasından ad çekme usulü ile üye belirleme işlemi tamamlanacak.

Karma Komisyon belirlediği 21 kişilik listeyi genel kurula gönderecek. Genel Kurul, aynı usul ve nisapları gözeterek seçimleri tamamlanacak.

Yeni üyeler, ilgili kanunda değişiklik yapılıncaya kadar mevcut kanunun anayasaya aykırı olmayan hükümleri uyarınca görev yapacak. Değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 40. günü takip eden iş günü, görevlerine başlayacaklar.

Kurulun üye sayısı 13

Anayasa değişikliğinin 14. Maddesine göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) olarak değişti. Kurulun üye sayısı 13, daire sayısı 2 oldu. Kurula Adalet Bakanı başkanlık edecek ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı da kurulun tabii üyesi olarak görev yapacak.

 Madde şöyle:

MADDE 14: 2709 sayılı Kanunun 159’uncu maddesinin başlığı ile birinci ve dokuzuncu fıkralarında yer alan “Yüksek” ibareleri madde metninden çıkarılmış; iki, üç, dört ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş; altıncı fıkrasında yer alan “asıl” ibaresi madde metninden çıkarılmış; dokuzuncu fıkrasında yer alan “kanun, tüzük, yönetmeliklere ve genelgelere” ibaresi “kanun ve diğer mevzuata” şeklinde değiştirilmiştir.

 “Hakimler ve Savcılar Kurulu on üç üyeden oluşur; iki daire halinde çalışır.

 Kurulun Başkanı Adalet Bakanıdır. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kurulun tabi üyesidir.

 Kurulun, üç üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından, bir üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idari yargı hakim ve savcıları arasından Cumhurbaşkanınca; üç üyesi Yargıtay üyeleri, bir üyesi Danıştay üyeleri, üç üyesi nitelikleri kanunda belirtilen yüksek öğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilir. Öğretim üyeleri ile avukatlar arasından seçilen üyelerden, en az birinin öğretim üyesi ve en az birinin de avukat olması zorunludur. Kurulun Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilecek üyeliklerine ilişkin başvurular, Meclis Başkanlığına yapılır. Başkanlık, başvuruları Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona gönderir. Komisyon her bir üyelik için üç adayı, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğuyla belirler. Birinci oylamada aday belirleme işleminin sonuçlandırılamaması halinde ikinci oylamada üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu aranır. Bu oylamada da aday belirlenemediği takdirde, her bir üyelik için en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulü ile aday belirleme işlemi tamamlanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Komisyon tarafından belirlenen adaylar arasından, her bir üye için ayrı ayrı gizli oyla seçim yapar. Birinci oylamada üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu; bu oylamada seçimin sonuçlandırılamaması halinde, ikinci oylamada üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu aranır. İkinci oylamada da üye seçilemediği takdirde en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulü ile üye seçimi tamamlanır.

 Üyeler dört yıl için seçilir. Süresi biten üyeler bir kez daha seçilebilir. Kurul üyeliği seçimi, üyelerin görev süresinin dolmasından önceki otuz gün içinde yapılır. Seçilen üyelerin görev süreleri dolmadan Kurul üyeliğinin boşalması durumunda, boşalmayı takip eden otuz gün içinde, yeni üyelerin seçimi yapılır.”