Dünya

Hizbullah'ın iki numarasından Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından ilk açıklama: İsrailliler bir kara harekâtı isterse direniş güçleri buna hazır

Hizbullah'ın iki numarası Kasım, Hasan Nasrallah'ın cuma günü öldürülmesinden bu yana Hizbullah'ın operasyonlarının aynı hızda ve daha fazla devam ettiğini belirtti

30 Eylül 2024 15:16

T24 Dış Haberler

Hizbullah'ın iki numarası olarak bilinen Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, liderleri Hasan Nasrallah'ın İsrail saldırısında öldürülmesinin ardından militan grup adına yapılan ilk açıklamayı gerçekleştirdi ve İsrail ordusunun kara saldırısı başlatması halinde buna hazır olduklarını bildirdi. 

Halka hitap eden Şeyh Naim Kasım, İsrail'in Hizbullah'ın askeri kapasitesini vurmadığını söyledi. Son günlerde Lübnan'a yönelik bombardıman sırasında yaşanan gerilemelere rağmen militan grubun savaşmaya devam edeceği konusunda ısrar etti.

Hizbullah'ın iki numarası Kasım, Hasan Nasrallah'ın cuma günü öldürülmesinden bu yana Hizbullah'ın operasyonlarının aynı hızda ve daha fazla devam ettiğini belirtti.

Kasım, Hizbullah'ın yakın zamanda “iç mekanizmalar” yoluyla yeni bir liderlik belirleyeceğini de sözlerine ekledi ve ayrıntı vermeden yeni liderlik seçiminin net olduğunu söyledi. 

"Kara harekâtına hazırız"

Kasım, “Biz oldukça hazırız, eğer İsrailliler bir kara harekâtı isterse, direniş güçleri buna hazırdır” dedi.

Genel Sekreter Yardımcısı, İsrail'in Lübnan'da sivillere yönelik saldırı ve katliamlarla kaos yaratma amacına rağmen Hizbullah'ın ana hedeflerine devam edeceğini sözlerine ekledi.

“İsrail, Lübnan'ın tüm bölgelerinde, içinde İsrail saldırganlığının izleri olmayan tek bir ev kalmayana kadar katliam yapıyor” diyen Kasım, “İsrail sivillere, ambulanslara, çocuklara ve yaşlılara saldırıyor. Savaşçılarla savaşmıyor, aksine katliamlar yapıyor" ifadelerini kullandı. 

Kasım ayrıca “sınırsız askeri destekle kültürel, siyasi ve mali olarak İsrail'in ortağı” dediği ABD'nin de yaşananlarda rolü olduğunu söyledi. 

Başkan yardımcısı video mesajını sonlandırırken “2006'da İsrail ile karşılaşmamızda kazandığımız gibi kazanacağız” dedi.

Son iki hafta içinde İsrail'in çoğunlukla güney ve doğu Lübnan'a düzenlediği şiddetli saldırılarda binden fazla kişi öldürüldü.

İsrail Savunma Bakanı'ndan kara harekâtı sinyali

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkenin kuzeyindeki birliklere “Siz de dâhil olmak üzere tüm imkânlarımızı kullanacağız” dedikten sonra, İsrail'in Lübnan'a kara harekâtı düzenleme niyetinde olduğunu ima etti. 

Gallant İsraillileri kuzeydeki evlerine geri döndürmenin “IDF'nin görevi” olduğunu söyledi.

Gallant, "Yapacağımız şey budur ve ne gerekiyorsa - siz, diğer güçler, havadan, denizden ve karadan - konuşlandıracağız" dedi.