T24 Dış Haberler
Hindistan Yüksek Mahkemesi, hamile bir kadına tecavüz etmekten suçlu bulunan 11 erkeğin erken tahliyesine izin veren 2022 Gujarat hükümetinin kararını iptal etti. Mahkeme, hükümlülerin iki hafta içinde hapishaneye dönmek zorunda kalacağını açıkladı. Tecavüz ettikleri kadının ailesinden 14 kişiyi de öldüren hükümlüler, ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Ağustos 2022'de serbest bırakılmalarının ardından, Godhra hapishanesinden çıkış esnasında akrabalarının onlara saygı göstermek için ayaklarına dokunmasıyla kahramanlar gibi karşılandıkları görüntüler dünya çapında öfkeye neden oldu.
Hükümlüler, Gujarat'taki Müslüman karşıtı ayaklanmalar sırasında Bilkis Bano ve ailesine saldıran Hindu çetesinin bir parçasıydı.
Yüksek Mahkeme, biri Bano'nun olmak üzere hükümlülerin serbest bırakılmasına itiraz eden çok sayıda dilekçe aldı. Bano dilekçesinde, hükümlülerin erken tahliyesinin "toplumun vicdanını sarstığını, bunun bu ülkenin şimdiye kadar gördüğü en korkunç suçlardan biri olduğunu, tahliyenin kendisini derinden yaraladığını" söyledi.
Pazartesi günkü kararı okuyan Yargıç BV Nagarathna başkanlığındaki iki yargıçlı Yüksek Mahkeme heyeti, Gujarat eyaletinin davada indirim kararını verme konusunda "yetkili olmadığını", çünkü bu kişilerin bir mahkemede yargılanıp mahkum edildiğini söyledi. Nagarathna, "Suçlunun cezaya çarptırıldığı eyaletin hükümeti, suçun işlendiği eyaletin hükümeti değil" dedi. Kurul, hükümetin ceza indirimi kararının geçersiz kılınması nedeniyle 11 hükümlünün iki hafta içinde cezaevine dönmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Yargıç Nagarathna, "Adalet sadece hükümlülerin haklarını değil aynı zamanda mağdurların haklarını da kapsar ve mahkemenin birincil görevi adaleti ve hukukun üstünlüğünü desteklemektir" dedi.
Hükümlülerin 14 yıldan fazla hapiste kalmaları, yaşları ve hapishanedeki iyi halleri gibi diğer faktörler dikkate alındıktan sonra serbest bırakıldıklarını belirtildi. Bano ve ailesine yönelik saldırı, Godhra kasabasında bir yolcu treninde çıkan yangında 60 Hindu hacının ölümünün ardından başlayan isyanlar sırasındaki en korkunç suçlardan biri olarak kabul edildi. Yangını başlatmakla Müslümanları suçlayan Hindu çeteleri, Müslüman mahallelerine saldırarak büyük bir öfke yarattı. Üç gün içinde çoğu Müslüman binden fazla insan öldü.
Tren yangınının ertesi sabahı, o zamanlar 19 yaşında olan ve ikinci çocuğuna hamile olan Bano, üç yaşındaki kızıyla birlikte Godhra yakınlarındaki bir köydeki ailesini ziyaret ediyordu. Kızı, annesi, hamile kuzeni, küçük kardeşleri, yeğenleri ve iki yetişkin erkeğin de dahil olduğu 17 kişilik bir grupta olan Bano, sonraki birkaç gün boyunca köy köy dolaşarak camilere sığındığını, 3 Mart 2002 sabahı daha güvende olacaklarına inandıkları yakındaki bir köye gitmek üzere yola çıktıklarında, bir grup adamın onlara "kılıç ve sopalarla" saldırdığını anlattı. Saldırganların komşuları olduğunu, büyürken neredeyse her gün gördüğü adamlar olduğunu anlatan Bono, "İçlerinden biri kızımı kucağımdan alıp yere attı ve kafasını bir kayaya çarptı." dedi. Kaçarken yeni doğum yapan kuzeni tecavüze uğradı ve bebeği ile birlikte öldürüldü. Bano, bilincini kaybettiği esnada saldırganlar tarafından öldüğüne inanıldığı için hayatta kaldı.
O dönemde Gujarat başbakanı olan Narendra Modi, katliamı önlemek için yeterince çaba göstermediği ve özür dilemediği için eleştirildi.