Dünya

Hindistan hükûmeti: Manipur'daki iç çatışmalar 14 binden fazla çocuğu yerinden etti

03 Ağustos 2023 13:23

T24 Dış Haberler

Hindistan federal hükûmeti, üç ay önce etnik şiddetin bölgeyi sarsmasından bu yana Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Manipur eyaletinde 14 binden fazla çocuğun yerinden edildiğini açıkladı. 

Ülkenin eğitim bakanlığı Hindistan parlamentosuna yaptığı açıklamada, yerinden edilen çocukların en yakın okula kabul edildiğini söyledi. 

Şimdiye kadar azınlık olarak koruma statüsüne sahip olan Kukiler de dahil olmak üzere bir dizi tepe kabilesi üyelerinin, bu statüyü Meitei topluluğunu da kapsayacak şekilde genişletme planlarını protesto etmesinden sonra şimdiye kadar 180'den fazla insan öldü.

Kukilerin gösterileri, Mayıs ayı başında Imphal'a yaklaşık 63 km uzaklıktaki Churachandpur köyünde çatışmalara yol açtı ve ardından ulusu şok eden bir şiddet dalgası tüm eyalete yayıldı.

Bakanlığın yayınladığı verilere göre, etnik şiddetin merkez üssü olan Churachandpur ilçesinde yaklaşık 4 bin 99 öğrenci yerinden edilirken, bunu Kuki nüfusunun baskın olduğu bir diğer ilçe olan Kangpokpi'de 2  bin 822 ve Churachandpur ile sınırı paylaşan Bishnupur ilçesinde 2 bin 063 çocuğun yerinden edilmesi izledi.