Dünya

Hindistan'da Samsung çalışanı ve sendika üyesi 600 kişi gözaltına alındı!

Samsung grevde olan işçilerin işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti

01 Ekim 2024 12:13

T24 Dış Haberler

Samsung Electronics'in Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletindeki ev aletleri fabrikasında devam eden grevler kapsamında, polis Salı günü yaklaşık 600 işçi ve sendika üyesini gözaltına aldı. 9 Eylül'den bu yana fabrika yakınlarında kurulan geçici çadırlarda toplanan binin üzerinde işçi, daha yüksek ücretler ve sendikanın tanınması talebiyle eylemlerini sürdürüyor. İşçilerin bu eylemi, Samsung'un yıllık 12 milyar dolarlık Hindistan gelirinin yaklaşık üçte birini oluşturan tesisin işleyişini olumsuz etkiledi.

Tamil Nadu eyaletinde kıdemli bir polis yetkilisi olan Charles Sam Rajadurai, Chennai yakınlarında düzenlenen protestonun halkı rahatsız ettiği gerekçesiyle Samsung çalışanlarının ve CITU ile bağlantılı işçilerin gözaltına alındığını belirtti. Rajadurai, "Gözaltına alınanlar dört düğün salonunda tutuluyor," dedi.

16 Eylül'de polis, bir gün boyunca 104 grevci Samsung işçisini gözaltına almıştı. Bu protestolar, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin yabancı yatırımcılara yönelik "Make in India" (Hindistan'da Üret) çağrısının gölgesinde kaldı ve son yıllarda Hindistan'da yaşanan en büyük grevlerden biri oldu. Samsung ise grevde olan işçilerin işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Samsung'un fabrikada tam zamanlı üretim işçilerinin ortalama aylık maaşının, bölgedeki benzer işçilere kıyasla neredeyse iki katı olduğunu ve işçilerle diyalog kurmaya ve sorunu çözmeye açık olduklarını söylemişti. Ancak, işçiler ayda ortalama 25 bin 000 rupi ($300) kazanıyor ve CITU'ya göre üç yıl içinde ayda 36 bin 000 rupiye çıkarılmasını talep ediyor. (REUTERS)


Bol ödüllü 'Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri' filminin konusu ne?