Ekonomi

Hileli gıdaların içinden çıkanlar şaşırttı: 90 liralık yağı 350 liraya satmışlar!

28 Ekim 2024 09:53

T24 Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin sağlığını tehlikeye düşürecek gıdaları ve hileli ürünleri kamuoyuna açıklamaya devam ediyor. Hileli ürünler listesine her geçen gün yenileri ekleniyor ve firmalar tek tek açıklanıyor. Bakanlığın son listesindeki ürünlerde başvurulan hileler çok şaşırttı. Köfte, yoğurt, sumak ve sıvı yağında yapılan hileler ifşa edildi.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, ifşalanan hileli gıdalar arasında dikkat çeken detaylar fark edildi.  geleneksel köftede soya, yoğurtta nişasta, sumakta gıdada kullanılmayan izin verilmeyen boya tespiti oldu. Peki vatandaşlar sahte ürünleri nasıl anlayabilir, şüpheli bir durumda nereye şikayet edebilirler?

"Organ hasarına sebep olabilir"

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri açıklayan Gıda Mühendisi ve Denetim Uzmanı Nurten Sırma şu bilgileri paylaştı:

Bakanlık artık gıdada sahtecilik yapanları iki listede yayınlıyor. Bunlardan biri sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar listesi, bir diğeri de gıdada taklit ve tağşiş yapanlar. 109 tane sağlığı tehlikeye düşüren firma açıklandı. 703 tane de gıdada taklit ve tağşiş yapanlar açıklandı.

Sağlığı tehlikeye düşüren gıda ürünlerinde sumak var. İçinde gıdada kullanılmaya izin verilmeyen boya tespit edildi. Gıdada kullanılmayan boya varsa burada kontrolden çıkmış üretim görüyoruz. Bununla ilgili pek çok çalışma da yapıldı. Çalışmada yabancı boya maddelerindeki toksik madde nedeniyle uzun vadede organ hasarı, toksik maddeden dolayı akut ve kronik sağlık problemleri yaşanıyor."

Yoğurttaki nişasta

Mevzuata aykırı şekilde yoğurda nişasta eklenmesine değinen Sırma, şu ifadeleri kullandı:

"Yoğurda mevzuata aykırı olarak natamisin karıştırmışlar. Daha önceki listelerde bu vardı. Küf ve maya önleyiciyi yoğurtta kullanmışlar, bu yasal değil. Natamisinin gıda sektöründe yeri vardır ancak az kullanılır."

"Köfteye soya koyarak etin maliyetini azaltıyorlar"

"Firma ‘protein değerini eksik koyup soya ilave ederim, toplam protein değerini tamamlarım’ diyor" ifadelerine vurgu yapan Sırma, "Şirket sahada ucuz soya buluyorsa bunu ilave ediyor. Burada kırmızı etin maliyetini azaltmaya çalışıyorlar. Soya insan sağlığına zararlı değil ancak tüketiciyi mali olarak kandırmış oluyorsunuz" dedi.

Mali sahtecilik

Sütün içinde kullanılan sahte yağ ile haksız kazanç elde eden firmalara değinen Sırma, " Sade yağdaki oran da yüzde 99’dur. Yani yağ oranı yüksek ve daha kaliteli bir yağdır sade yağ. Ancak sütün yağı pahalı ve kıymetli bir şey olduğu için sütün yağından çalmış, onun yerine ona benzer aynı sınıftan inek sütü ilave etmişler.

Burada yine bir mali sahtecilik var. Olması gereken kaliteyi vatandaşa sunmuyorlar. Sütün para eden kısmı yağ tarafındadır. Firma burada sütün yağından çalarak onun yerine başka ilaveler yapıyor" şeklinde konuştu.

"90 liralık zeytinyağını 350 liraya satıyorlar"

"Bitkisel karışım sıvı yağda boya tespit edildi. Ayçiçek yağının litresi 90 lira, firma bunun içerisine gıdada kullanımının yasak olduğu yeşil boyayı ilave ederek bunu zeytinyağı diye satıyor" bilgisini paylaşan Sırma, "90 liralık ayçiçek yağını 350 TL’ye satıyorlar. Tonajlı sattığı için firmaya yüksek kar marjı kalıyor. Bu da niyeti bozan firmalara karanlık ve cazip bir saha açıyor. Tavuk sosu harcında gıdada kullanılmasına izin verilmeyen boya kullanmışlar" sözlerini kullandı.